10’uncu gezegen süper parlak çıktı
 

Hubble Uzay Teleskobu’nun gözlemlerine göre 10’uncu gezegen adayı Xena, onaylandığında Güneş Sistemi’nin en parlak gezegeni olacak.

Bilim insanları geçen yıl Pluton’un da dahil olduğu Kuiper Kuşağı’nda yeni bir gezegen adayı gözlemlemişti. Yeni gezegen adayının en uç gezegen Pluton’dan yüzde 30 daha büyük olduğu düşünülmüştü. Ancak, son gözlemler gezegen adayının büyüklüğünün Pluton’a hemen hemen eşit olduğunu ortaya koydu. Gezegenin büyüklüğünün tahminlerden küçük çıkması bir başka özelliğine işaret ediyor; Xena, şahsına münhasır bir şekilde Güneş Sistemi’ndeki diğer tüm göktaşlarından çok daha parlak.

Resmi gözlem adıyla 2003 UB313, Güneş’e Pluton’dan üç kat daha uzak. Astronomlar bu nedenle, gezegen adayının Pluton’dan daha büyük olması gerektiğine kanaat getirmişti. Ancak büyüklüğünün Pluton kadar olduğunun anlaşılmasıyla gezegenin normalden çok daha parlak olması gerektiği fikri öne çıktı.

GÜNEŞ SİSTEMİ’NİN ‘EN PARLAK GEZEGENİ’
Xena’yı keşfeden California Institute of Technology profesörü Mike Brown, göktaşının yüzeyinin Pluton’a benzediğini savunuyor. Pluton, Güneş ışınlarının yüzde 60’ını geri yansıtıyor.

Hubble’ın gözlemlerine göre Xena’nın çapı, 2 bin 400 kilometre; Pluton’un ise 2290 km. Aradaki fark sadece yüzde 5.

Gezegenlerin çapları belli olduktan sonra parlaklık hesabı yeniden yapıldı. Yeni durumda Xena’nın Güneş ışınlarını yüzde 86 oranında geri yansıttığı ortaya çıktı. Bu oran Xena’yı, Satürn’ün buz izine rastlanan uydusu Enceladus’tan sonra ikinci en parlak göktaşı yapıyor. Gözlemler ayrıca, Xena’nın yüzeyinin donmuş metanla kaplı olduğunu gösteriyor.

Xena’nın 10’uncu gezegen olarak kabul görmesi için, gezgenlerin tesdikinden sorumlu The International Astronomical Union (Uluslararası Astronomi Birliği) tarafından onaylanması gerekiyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 12 Nisan 2006

 
Süper Teyze 425
 Küçük Oktay kahvaltı masasında mızmızlanıyor, annesinin hazırladıklarını yememek için binbir bahane buluyordu. Son olarak : Bu yumurtayı yiyemem ! diye bağırdı Çok sert olmuş ! Annesi sabırl devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.