Bu haberi okuyun!Cola içmeden bir kez daha düşünün...
 

Dünyada en çok tüketilen içecekler arasında yerini almış olan kolayı siz ne sıklıkta tüketiyorsunuz? Özellikle yaz aylarında talebin daha da arttığı kola, aslında vücudumuz için son derece zararlı. Kuşkusuz, bu cümleyi daha önce duydunuz. Peki kolanın zararlarına bizzat tanık olmaya, kendi gözlerinizle görmeye ne dersiniz?

Meşrubatçılar Derneği yetkililerinden alınan bilgiye göre, ülkemizde gazlı içeceklerin oluşturduğu sektörde 39 marka bulunuyor ve 5 büyük ölçekli firma faaliyet gösteriyor. 2003 yılında 1 milyar 950 milyon litre olan gazlı içecek tüketimi, 2004 yılında %15 artarak 2milyar400 milyon litreye ulaşmış.

Bu tüketimin % 67 sini kolalı içecekler, %33 ünü ise sade ve meyve aromalı gazozlar oluşturuyor. Bu rakamlara göre Avrupa’da 6. kişi başına tüketim bakımından ise 23. konumda yer alıyoruz. AB’de kişi başına yıllık tüketim 71.7 litreyi bulurken, ülkemizde 33 lt civarında bulunuyor.

Kola ve gazozlar artık çoğu ailelerin olmazsa olmaz içeceği haline gelmiştir. Sofraya oturulunca hemen bardaklara su yerine kola, gazoz türü içecekler dolduruluyor.

Peki, bu gelişi güzel ve bilinçsiz alışkanlıklarımızın sağlığımıza ne kadar çok zarar verebileceğini biliyor musunuz? Aşağıdaki uygulamalarla vücudunuza verdiğiniz zarara tanık olun;

TUVALETİ TEMİZLEMEK İÇİN:

Bir kutu kolayı klozetin içine dökünüz. Bir saat kadar bekleyiniz ve
sifonu çekiniz. Koladaki sitrik asit hela başındaki lekeleri yok edecektir.
 
KROM TAMPONLARDAKI PAS LEKELERINI YOK ETMEK İÇİN:

Arabanın tamponunu colaya batırılmış bir sigara paketinin içindeki alüminyum folyosuyla iyice ovunuz. Tertemiz olacaktır.
 
AKÜ KUTUP BAŞLARINDA ÇAPAĞI TEMİZLEMEK İÇİN :

Bir kutu kolayı kutup başlarına dokun ve bütün çapak yok olsun.
 
PASLANMIŞ BİR CiVATAYI SÖKMEK İÇİN :

Colaya batırılmış bir bezi birkaç dakika paslı cıvatayı uygulayınız. Bir kaç dakika sonra rahatlıkla dönecek ve çıkacaktır.
 
ELBİSENİZDEKİ YAĞ LEKESİNİ ÇIKARMAK İÇİN :

Bir kutu kolayı lekeli giyeceklerin üstüne boşaltın, deterjanı ekleyin ve her zaman yıkadığınız gibi yıkayın. Cola yağ lekelerinin yok olmasına yardım edecektir.
Ayrıca araba ön camlarındaki her türlü kuş pisliği yapışan sinekler veya ağaçlardan dökülen toz, polen, yapışkan maddelerin çıkarılması en iyi madde  coladır.
 
Peki nedir bu Cola’nın bu kadar etkileyici temizliklerde bile kullanılabilmesinin sebebi?

Yapılan çalışmalar sonucu Cola olarak adlandırılan içeceklerin  ortalama pH değerinin 3.4 olduğu biliniyor. Bu asidin de dişleri ve kemikleri eritmek için yeterli olduğunu belirten uzmanlar, kolanın temizliklerde bu kadar etkili olmasının sebebini bu şekilde açıklıyor.

Dr. Murat Kınıkoğlu, yayınlanan makalesinde, çocuklara verilebilecek en büyük zararın onu devamlı bir kola ve gazoz bağımlısı yapmak olduğunu belirtiyor.

2001 yılında Delhi Üniversitesinde "kim daha fazla Cola içecek" diye bir yarışma yapıldığında, sekiz litre Cola içerek kazanan ve 10 dakika içerisinde herkesin gözü önünde ölen kişinin haberini duymuşsunuzdur. Neden öldü? Çünkü çok fazla karbondioksit almıştı ve kanında yeterli oksijen yoktu.

Başka bir örnek: Kırılmış dişinizi bir şişe Cola’’nin içine koyun ve 10 gün sonra bakın... Diş 10 günde büyük oranda erir. Halbuki dişler ve kemikler ölümden sonra bile en fazla dayanabilen organlarımızdır. Bir şişe kola içerek midenize ve dişlerinize ve bağırsaklarınıza ne yaptığınızı bir düşünün...
Kaynak:İmedya web tv 19 Nisan 2006

 
Süper Teyze 98
Küçük Şebnem süslenmeye çok meraklıydı. Saatlerini yatak odasında,annesinin tuvalet masasının başında geçirebilirdi. O gün de koşarak annesinin yanına geldi : - Anneciğim sana iyi bir haberim v devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.