Kalçalı fosil yılan evrimini değiştirdi
 

Arjantin’in Patagonya bölgesinde bulunan 90 milyon yıllık fosilde, kalça kemiğine benzer kemik yapısı, yılanlarla ilgili bilinenlerin bir revizyonunu gerektirecek. Bilim insanları yılanların hiçbir zaman ayakları olmadığını ve sudan karaya doğru evrildiklerini var sayıyordu. Boyu 1 metre’yi geçen yeni fosilin anatomisi ise, yılanların karada evrildiğine işaret ediyor.

Bilim dünyası yılanların dört ayaklı sürüngenler soyundan geldiğini düşünüyor. Zamanla çevre koşullarıyla ayaklarını yitiren yılanların atalarının denizde olduğu sanılıyordu.

BİLİNEN EN ESKİ YILAN TÜRÜ
Fosilin tortul kayalarda çıkmış olması, karada yaşadığına bir kanıt sayılıyor. Fosil ayrıca karada yaşayan yılan türlerinin iskelet özellikleriyle benzerlik gösteriyor. Yılanların dört ayaklı sürüngenlerden evrildiği temel alınırsa, kalça kemiğinin fosilin en eski yılanlara ait olduğu sonucuna varılıyor.

Yerel dilde ‘fantastik hayvan’ anlamına gelen Najaş rionegrina adı verilen fosili araştıran Brezilya’daki Sao Paulo Üniversitesi uzmanı Hussam Zaher, kalçalı bir yılan iskeletinin ilk kez bulunduğunu belirtti. Fosilin adı, İbranice yılan sözcüğü ile bulunduğu Rio Negro bölgesinin isimleri birleştirilmesinden geliyor.

YILANLAR KARADA EVRİLDİ
Dr. Zaher, fosilin yılanların deniz sürüngenlerinden geldiği hipotezini çürütebileceğini söylüyor. Dr. Zaher, fosilin ait olduğu hayvanın iki küçük önayağı olduğunu, ancak bugünkü yılanlar gibi süründüğünü ifade ediyor. Dr. Zaher, fosilin hem karada hem suda yaşadığının altını çizerek, bulgunun yılanların evrimiyle ilgili yeni tartışmaları başlatacağını söyledi.
Kaynak: Ntvmsnbc 20 Nisan 2006

 
Süper Teyze 283
Garip ama gerçek ! Sevinç’in yaşlı babaannesi hızlı araba kullanmaya bayılıyordu. Bu yüzden de başı sık sık polisle derde giriyordu. O gün yine sürat yaptığı için radara yakalanmış, polis aracı arab devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.