Ay-yıldızı uzaya götürdüm
 

ABD’li astronot James Reilly 1998 ve 2001 yılında uzay mekiğiyle yaptığı seferlerde, TBMM Başkanlığı’nın hediye ettiği Türk bayrağını yanında götürdüğünü söyledi ve Atatürk’ün ünlü sözünü Türkçe söyledi: "İstikbal göklerdedir."

BBC Türkçe Servisi’nin New York muhabiri Sema Emiroğlu, Michael Foale ve James Reilly adlı iki ABD’li astronotla yaptığı telefon mülakatında, bu iki astronotun Türkiye ile ilgili ilginç anılarını ortaya çıkardı. Astronotlara, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın Ay ve Mars projeleriyle ilgili sorular yönelten Emiroğlu’nun haberine göre, jeoloji doktoru olan astronot James F. Reilly (52) "iki kez uzaya gittiğini, ikisinde de Türkiye’nin kendisiyle birlikte uçtuğunu" söyledi.

1998 ve 2001 yıllarındaki uzay uçuşlarında, kendisine TBMM Başkanı tarafından verilen Türk bayrağını yanında götürdüğünü söyleyen Reilly o bayrağın şimdi Ankara’da sergilendiğini belirtti. Reilly ayrıca konuşmasının son kısmını Türkçe "İstikbal göklerdedir" diyerek bitirdi.

TÜRKİYE’Yİ ÇEKTİM

Uzayda en uzun süre kalan Amerikalı unvanını elinde tutan Astronot Michael Foale ise uzayda olduğu sırada yukarıdan bol bol Türkiye’yi seyrettiğini ve Türkiye’nin fotoğraflarını çektiğini söyledi. Foale, dünyanın en tanınmış astronotlarından ve 6 kez uzaya çıkarak hem bir dönemlerin efsane uzay istasyonu Mir’de hem de yapımı halen devam eden Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalan tek astronot. Mir’e 1997 yılında giden ve 145 gün kalan, 2003’te de Uluslararası Uzay İstasyonu’na iderek 194 gün geçiren Foale, Ankara ve Atina’ya ilginç bir öneride bulundu. Foale, "Belki uzayda işbirliği yapmak, Kıbrıs sorununu çözmek konusunda Türkiye ve Yunanistan’a yardımcı olabilir" dedi.

9 gün dolaştı

Yıl 1997. ABD’de bulunan TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Endeavor Uzak Mekiği ile uzayda 9 gün dolaşan Türk bayrağını ABD’li astronot James Reilly’in elinden alıyor. Yıl 1998. Dönemin TBMM Başkanı Mustafa Kalemli, 15 Ocak 1998’de uzaya götürülecek Türk bayrağını James Reilly’e teslim ediyor.
Kaynak: Hürriyet 24 Nisan 2006

 
Süper Teyze 21
Elif annesinin yaptığı cevizli keki çok seviyordu. O gün de annesi bu nefis kekten yapmıştı. Herkesin tabağına birer parça koyduktan sonra çayları koymak üzere mutfağa döndü. Elif annesinin peşinden devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.