Çocuklar ölmesin...
 

KARAYOLU Güvenliği ve Trafik Haftası, yarından itibaren bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Trafik kazalarındaki ölüm oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Türkiye, ne yazık ki gelişmiş ülkeler arasındaki liderliğini bu konuda kimseye kaptırmıyor. Üstelik çocuk ölümlerinde de kazalar başı çekiyor. Bir araştırmaya göre Türkiye’de 14 yaş altındaki çocukların trafik kazaları sonucu ölüm oranı yüzde 14.7... Bu oran Almanya’da yüzde 4.09, komşumuz Yunanistan’da yüzde 2.89.

Türkiye’de trafik anarşisine anlamlı bir projeyle destek veren kuruluşlar da var. Çocukları bekleyen tehlikeleri anlatan ’Sokakta îlk Adımlar’ projesini yürüten Renault ve Total de bunlardan biri... 2002-2003 eğitim yılında istanbul, Ankara, îzmir ve Bursa’daki pilot okullarda başlayan proje, Türkiye’nin dört bir yanında devam ediyor.

Çocukları trafikteki tehlikelere karşı bilinçlendirmeyi amaçlayan proje kapsamında ilk üç yılda, 83 bini aşkın öğrenci yol güvenliği eğitimi aldı. Bu yıl ise 50 bin öğrenciye daha ulaşılması hedefleniyor. Ayrıca projeden yararlanan öğrencilerin katılabileceği bir afiş yarışması düzenleniyor. Birinci gelen okul, haziran ayında Paris Disneyland’daki ’Uluslararası Final’de Türkiye’yi temsil edecek.
* Nazım Hikmet’in ’Kız Çocuğu’şiirinde ’Çocuklar öldürülmesini Şeker de yiyebilsinler’ diye geçer.

Okul önlerine dikkat!
’Sokakta îlk Adımlar’ projesi çerçevesinde verilen eğitim setlerinde, hem çocuklara, hem de büyüklere yönelik ’yaşamsal’ öneriler yer alıyor, îşte bunlardan bazıları...

•Kazaların yüzde 65’i eve yakın bir bölgede meydana geliyor.
•Okuluna her zaman aynı yolda gidip gelen çocuğun dikkati azalıyor.
•Çocuk okuldan çıktığında yorgundur ve dönüş yolunda birçok şeyi düşünür.
Yorgun ve telaşlı çocuk tehlikededir.
•3-10 yaş arasındaki çocuklar, emniyetkemerinin boyuna göre ayarlanabildiği
özel çocuk koltuğunda oturmalıdır.
•Çocuklara trafik konusunda yaşlarına uygun bilgiler verilmelidir, çok karışık bilgileri çocuk anlamaz, konudan iyice uzaklaşır.
•’Yapma, koşma!’ gibi emirler yerine neden yapılmayacağım anlatan konuşmalar daha etkili olur.


Kaynak: Sabah 30 Nisan 2006

 
Süper Teyze 340
İskelet ve hayalet sohbet ediyorlardı : - Araba kullanmayı çok seviyorum, dedi iskelet. Yıllardır da sürücü ehliyeti almak için sınavlara giriyorum. Ama daha en başında eleniyorum. - Hay Allah devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.