Tırmalamayan kedi
 

Kayseri’de, patilerinde 6 santime kadar uzayan tırnak benzeri dokuları bulunan kedi, bilim dünyasında şaşkınlığa neden oldu.

Yapılan araştırmada, dünyada daha önce benzeri bulunmadığı belirlenen kedinin, uzun dokular nedeniyle ırkının özelliklerine göre hareket edememesi de dikkat çekici bulundu.

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nusret Apaydın, uzun tırnak şikayetiyle Yozgat’tan getirilen Kontes adlı kedinin durumunun, kendisi başta olmak üzere konuyu paylaştığı çok sayıda bilim adamı tarafından şaşkınlıkla karşılandığını söyledi.

Patilerinde, her kedide olması gereken tırnakların yanında tırnak görünümünde uzantıların bulunduğunu ve bunun tanımlanamadığını kaydeden Apaydın, röntgen filmleri sonucu uzantıların kemik dokusuna bağlı olmadığının görüldüğünü belirtti.

Kontes’in uzantılar nedeniyle kedi gibi hareket edemediğini ifade eden Apaydın, şu bilgileri verdi:

’’Tanımlanması zor bir vakayla karşı karşıyayız. Dünya literatürünü taradık, değişik üniversitelerdeki hocalarla görüştük. Benzeri bir duruma daha önce hiç rastlanmamış. Patilerdeki uzantıların tamamen genetik olduğunu düşünüyoruz. Genetikçilerle yaptığımız çalışmalar sonucunda daha net bir tanımlama yapabileceğiz. Kontes adlı kedinin, daha önce benzeri görülmeyen yapısının nedeni, incelendikten sonra ortaya çıkacak.

Kontes, şu an bir kedinin klasik davranışlarını sergileyemiyor; tırmalama özelliği yok, yürüyüşü etkileniyor, koşamıyor, engelleri aşamıyor, sert davranışlara tepki veremiyor. Tamamen uysal, kedi görünümlü bir hayvan görüntüsü çiziyor.’’ Kontes’in gözlem altında tutulduğunu anlatan Apaydın, çalışmaların ardından ayaklardaki oluşumların ameliyatla alınarak kedinin normal yaşantısına kavuşturulmaya çalışılacağını dile getirdi.

Yrd. Doç. Dr. Apaydın, ’’kratinize doku’’ olduğunu düşündükleri uzantıların bilim adamları için örnek olabileceğini ve çıkan sonuçlara göre dünya literatürüne girebileceğini bildirdi.
Kaynak:İnternet Haber 29 Nisan 2006

 
Süper Teyze 238
Ferhat okuldan eve gelince çantasını odanın ortasına fırlattı ve halıya serildi : - Çok yorgunum anneciğim, diye inledi yattığı yerden. - Neden  yavrucuğum ? dedi annesi. - Bu gün tam  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.