Gerekli donanım
 

İnternet’e ister evden, ister okuldan, ister işten bağlanacak olun; bağlantı için üç ana parçaya ihtiyacınız var: Bir bilgisayar, bir modem ve bir telefon hattı. Aynı zamanda Internet yazılımlarına da ihtiyacınız olacak.

Bir bilgisayar

Ağ’a herhangi bir bilgisayarla bağlanmak mümkün. Ancak, Ağ’ın sağladığı tüm imkânlardan yararlanmak için, en azından 486 DX33 IBM uyumlu bir PC’ye ya da Macintosh 68030 serisinden bir bilgisayara ya da eşdeğer güçte Atari veya Amiga’ya ihtiyacınız olacak.
Bilgisayarınızda en azından 4MB RAM olması gerekir. RAM bilgisayarınızın belleğinin bir parçasıdır. Bayt cinsinden ölçülür. Bir megabayt (MB) bir milyon bayttan biraz fazladır.

Özel ağ bilgisayarları
Sıradan bilgisayarlar dışında, Ağ kullanımı için tasarlanmış iki cihaz daha vardır: Ağ bilgisayarları ve masa üstü kutuları.

Ağ bilgisayarları, sadece Ağ’a ulaşmak için kullanılabilecek bilgisayarlardır. Ağ üzerindeki büyük bilgisayarlara bağlanırlar, bilgiyi saklamak ve işlemek için onları kullanırlar. Daha küçük sabit disklerle çalışabildikleri için sıradan bilgisayarlardan daha farklıdırlar. Sabit diskler bilgisayarın bilgi saklamak için kullanılan bir parçasıdır. Verinin işlendiği yer olan bellek, bu bilgisayarlarda daha azdır. Tüm bunlar ağ bilgisayarlarını normal bilgisayarlardan daha ucuz kılar. Masa üstü kutuları, bir televizyona
bağlanan cihazlardır. Televizyonunuzun  ekranını monitör gibi kullanarak, Ağ’a bağlanmanızı sağlarlar. Masa üstü kutuları da normal bilgisayarlardan daha ucuzdur.
 
Bir modem
İnternet’e bağlanabilmek için bir modeme ihtiyacınız var. Bu cihaz, bilgisayarların telefon hatları üzerinden başka bilgisayarlarla iletişim kurmasını sağlar.
Modem bir bilgisayar tarafından üretilen verinin, telefon hattı üzerinden iletilebilecek hale çevrilmesini sağlar. Bu veri Ağ’a bağlı bir bilgisayar tarafından alınır. Daha sonra Ağ üzerindeki hedef noktasına doğru yönlendirilir. Aşağıdaki resim veri alışverişi yapan iki bilgisayarı gösteriyor.

Hangi modem?
Üç ana tip modem satın alabilirsiniz: Harici modemler, bilgisayarınızın içine yerleştirilen dahili modemler ve küçük, taşınabilir bilgisayarlarda kullanılan PCMCIA modemler.
Hangi modemi seçerseniz seçin, bilgisayarınızla uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Aynı zamanda bilgisayarınızın yakınlarında modeme takabileceğiniz bir telefon bağlantı noktası bulunmalı.
 
Modem hızı
Bir modem aldığınızda ne kadar hızlı çalıştığını göz önünde bulundurmak önemlidir. Modemin Ağ’dan ve Ağ’a veri aktarım hızı saniyedeki bit sayısı (bps) ile ölçülür.
Internet kullanımı söz konusu olduğunda, en az 28.800 bps hızında çalışan bir modem kullanmak akıllıca olur. Bu modemler giderek artan bir hızla ucuzluyorlar. İnternet’e bağlantı yapmak, aynı normal bir telefon konuşması yapmak gibidir. Yüksek hızda çalışan bir modem, telefonu kullandığınız süreyi azaltır ve para tasarrufu sağlar.
Seri kapılar
Harici modemler bilgisayarınıza seri kapı (porf) adı verilen, bilgisayarların arkasındaki bir priz aracılığı ile bağlanır. Harici bir modem almanız durumunda, verinin aktarıldığı hıza uygun, yüksek hızlı bir seri kapıya ihtiyaç duyacaksınız. Günümüzdeki birçok bilgisayarın yüksek hızlı seri kapısı vardır, ancak yine de bilgisayarınızın kitapçığına baksanız iyi olur. Eğer bilgisayarınız¬da yeterli hızda bir tane seri kapısı yoksa, genişleme kartı alarak bir tane ekleyebilirsiniz.

Ekstralar
Genişleme kartları
Genişleme kartları, belli bazı işlevleri yerine getirmeleri için, bilgisayarınızın içine yerleştirilen baskılı devrelerdir. Örneğin, Ağ aracılığı ile müzik dinlemek isterseniz, bilgisayarınıza bağlı bir ses kartının ve hoparlörlerin bulunması gerekir. Video klip izlemek isterseniz, ekrandaki görünümlerini daha iyileştirecek özel grafik kartı almayı düşünebilirsiniz.

Internet yazılımları
İnternet’e bağlanmanızı sağlayan şirketlerin çoğu, hizmetlerinin bir parçası olarak gerekli tüm yazılımları da vermektedir (12. sayfaya bakınız). Size, bilgisayarınıza ve modeminize uygun internet yazılımlarını içeren disketler ya da CD’ler yollayacaklardır.
Verilen yazılım genellikle modeminizi çalıştırıp bilgisayarınızın Ağ’a bağlanmasını sağlayacak bir arama programını içerir. Bilgisayarınızın Ağ üzerindeki diğer bilgisayarlarla haberleşmesini sağlayan programlar da olacaktır. Aynı zamanda Ağ üzerindeki dosyaları incelemenizi, kopyalamanızı, diğer Ağ kullanıcılarına mesaj yollamanızı ve tartışma gruplarına katılmanızı sağlayacak programlar da size verilmelidir.
İnternet’e bağlandığınızda, bilgisayarınıza kopyalabileceğiniz yeni internet programları bulmanız mümkün. Bu konu hakkında daha fazla bilgiyi 32. ve 33. sayfalarda bulabilirsiniz

Kaynak: İnternet Philippa Wingate

 
Süper Teyze 473
Evcil hayvanlar satan mağazaya giren adam, renkli tüyleriyle dikkat çeken papağanı uzun uzun seyrettikten sonra satıcıya fiatını sordu. Kuşun fiatı çok yüksekti. Tam 600 TL ! Adam yeniden sordu .  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.