Ozon tabakası düzeliyor
 

Araştırmacılar, kimyasalların kullanımının azalmasına bağlı olarak, dünyanın koruyucu ozon tabakasındaki incelmenin düzelme işaretleri sergilediğini, ancak 1980 öncesi düzeyine ulaşmasının olanaklı olmadığını kaydetti.

Colorado Üniversitesi’nden Betsy Weatherhead, yaptığı açıklamada, soğutma gereçleri ve spreylerde kullanılmak üzere üretilen kloroflorokarbonların (CFC) neden olduğu ozon tabakasındaki incelmede düzelme işaretleri görüldüğünü belirterek, atmosferdeki klor düzeyinin azalmasına ozon tabakasının yanıt verdiğine ilişkin güvenlerinin oluştuğunu kaydetti. Weatherhead, bu iyileşmede Montreal Protokolü’nün etkisi olduğuna inandıklarını da belirtti.

Ozon tabakasının incelmesine neden olan kimyasalların yasaklandığı Montreal Protokolü (1987) bugüne kadar 180 ülke tarafından onaylandı.
Güneşin ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinin çoğunu tutan ozon tabakasındaki incelme, insanlarda deri kanseri riskini artırıyor, bağışıklık sistemine zarar veriyor ve görme sorunlarına yol açıyor.

Nature dergisinde de yayınlanan ozon tabakasına ilişkin son bulguların, uydulardan, yer istasyonlarından ve 14 model çalışmadan çıkan bilgilerden elde edildiği kaydedildi.
Kaynak: İnternet Haber 4 Mayıs 2006

 
Süper Teyze 389
14 yaşındaki gençkız,hayatında ilk kez tek başına bir mağazaya giderek kendisi için bir elbise satın almıştı. Ancak bu zor bir karardı ve bir türlü kendisinden emin olamıyordu. Mağazadan çıkmadan önce devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.