AB, atık pilleri geri dönüştürecek
 

Avrupa Birliği 2008’den itibaren atık pillerin geri dönüşümünü zorunlu hale getiriyor.

AB’nin yeni atık pil yasası, cıva ve kadmiyum gibi toksit maddeler içeren pillerin üretimini de yasaklıyor. Yasa 2016 yılına dek AB sınırlarında tüm atık pillerin yüzde 25’inin geri dönüşüme tabi tutulmasını öngörüyor. Ayrıca yasaya göre, teknoloji ürünlerinde pillerin rahatlıkla çıkarılabilecek şekilde yerleştirilmiş olması gerekiyor.

Yasa tasarısı yasalaştığında üye ülkeler iki yıl içerisinde ulusal yasalarını buna uyarlamak zorunda. Tasarıya göre, kamusal alanlarda tüketicilerin atık pillerini verebilecekleri toplama noktaları oluşturulacak. Atık piller daha sonra, kalem pil, büyük pil, bilgisayarlar için lityum pil gibi kendi aralarında sınıflandırılacak.

Ayrıca teknoloji ürünleri satan dükkanlar da müşterilerinin kullanılmış pillerini toplayacak.

PİL DEYİP GEÇME
Günlük yaşamın görünür unsurlarından olmasa da endüstriyel piller büyük bir çevre kirliliği yaratıyor.

İçeriğinde yüzde 0.0005’ten fazla cıva ve yüzde 0.002’den fazla kadmiyum içeren piller yasaklanacak. Cıva sinir sistemine zarar veriyor, kadmiyum kanserojen ve kurşun da kan dolaşımı ve sinir sistemini bozuyor.

AB ülkelerinde 160 bin ton normal pil, 190 bin ton endüstriyel pil ve 800 bin ton da akü satılıyor. Pillerin geri dönüşüm için toplanması konusunda bazı Avrupa ülkeleri daha önce kendi ulusal programlarını uyguluyordu; örneğin Belçika’da pillerin 59, İsveç’te ise yüzde 55’i geri dönüşüme tabi tutuluyor.
Kaynak: Ntvmsnbc 4 Mayıs 2006

 
Süper Teyze 82
İki küçük Afrikalı çocuk ilk kez bir beyazla  karşılaşıyorlardı. Üstelik bisiklete binen bir beyazla ! - Şuna bak ! diye bağırdı arkadaşına.Hem rengi beyaz hem de oturarak yürüyebiliyor !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.