Bermuda Şeytan Üçgeni’nde sualtı hazinesi
 

Atlas Okyanusu’nda Bermuda Şeytan Üçgeni’nde sualtı araştırmaları yapan uzmanlar, şimdiye dek hiç bilinmeyen yeni canlı türlerine rastladı.

Bermuda’da bilim insanları, deniz tabanından 5 km derinlikten dalgıçlar ve ağlar aracılığıyla toplanan canlıların DNA’larını gemideki laboratuvarlarda inceledi. Numuneler arasında planktonlar, karides benzeri sürüngenler, ahtapotlar, solucanlar ve çeşit çeşit denizanaları bulundu. Okyanuslarda şimdiye dek yapılan biyoçeşitlilik araştırmalarında en derin 1 km’ye kadar inilmişti.

Araştırmayı yürüten Woods Hole Oceanographic Institution uzmanı Peter Wiebe, bulunan 1000’den fazla canlının bir çoğunun yeni ve hiç bilinmeyen türler olduğunu ifade etti. Yeni türlerin DNA’ları biyo-çeşitlilik haritasına işlendi.

Besin zincirinin en alttaki üyelerinden planktonlar, aynı zamanda küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarından ilk ve en kolay etkilenecek canlılardan. Bilim insanları plaktonları “Macun gibi, yapışkan, şeffaf ve kırılgan yaratıklar” olarak niteliyor.

KÜRESEL ISINMAYA KARŞI DOĞAL SİLAH
Planktonlar aynı zamanda küresel ısınmaya karşı doğal birer silah. Planktonlar, okyanusun derinliklerinde yaşıyor, ancak geceleri yüzeye doğru yükselerek karbon emen bitkiler olan pito-planktonlardan besleniyorlar. Karbonu emen planktonlar, daha sonra bu karbonu beraberlerinde denizin derinliklerinde götürüyor. Böylece, yüzeyde kalsa sera etkisi yaratacak karbon suya çekiliyor ve deniz karbonu emmiş oluyor.

DENİZİN DİBİ BİLİNMEYEN BİR DÜNYA
Araştırma, deniz diplerinde yaşayan jelatinli bir yapıya sahip planktonların özelliklerinin daha iyi kavranmasını amaçlıyor. Araştırma gemisi, 2010’a kadar denizlerdeki tüm plankton türlerinin keşferilmesini amaçlayan ‘Census of Marine Zooplankton’ adlı bir projenin bir kolu.
 
Bilim insanları, planktonların biyo-çeşitliliği hakkında çok az bilgi sahibi; özellikle DNA alanında kaydedilen gelişmeler bu canlıların özelliklerinin anlaşılmasını kolaylaştırdı. Yeni bulunan canlılar, besin zincirinin en alt katmanlarındaki unsurların daha iyi anlaşılmasını sağlayacak, ayrıca okyanuslardaki kirlenmeyle ilgili geleceği dönük bir referans olacak. Plaktonlar, deniz kirlenmesi, aşırı avlanma, küresel ısınma ve diğer ekolojik sorunlardan olumsuz etkileniyor.
Kaynak: Ntvmsnbc 8 Mayıs 2006

 
Süper Teyze 339
Levent, televizyonda en sevdiği çizgi filmi kahkahalar atarak seyrediyordu. Sonra birden televizyonun kumanda aletini kaptı,televizyonu kapattı ve oturma odasından koşarak çıktı. Şaşıran annesi arka devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.