Karıncalar Dünya’yı ele geçiriyor!
 

Mutfaklardan tropik ormanlara dünyanın her köşesinde 20 bin karınca türü var. Peki 60 milyon yıllık kısa bir evrim sürecinde, karıncalar tüm dünyaya yayılmayı nasıl başardı?

Bilim insanları, halen Dünya’da 20 bin farklı karınca türü bulunduğunu düşünüyor. Böcekbilimciler, karıncaların şimdiye dek bilinen tüm böcek popülasyonunun yüzde 30’unu oluşturduğunu varsayıyor. Örneğin, sadece Amazonlar’daki karınca popülasyonunun tüm memeli hayvanlar, kuşlar, sürüngenler, amfibyenlerin popülasyonlarının toplamının 4 katı olduğu tahmin ediliyor.

Bilim insanları karıncaların kalabalıklar halinde yaşamalarını ve bulundukları bölgelerde koloniler kurarak yayılmalarını bir tür ‘ekolojik hüküm’ hali olarak niteliyor.

60 MİLYON YILLIK BİR EVRİM
Bilim insanları karıncaların son 120 milyon yıl içinde bugünkü halini aldığını düşünüyor. Ancak bulunan fosiller, karıncaların 120 milyon yıl önce, bugün olduğu gibi kalabalıklar halinde toprakta yer kapabilen bir tür olmadıklarını gösteriyor. 
Avustralya’da bulunan katil çeneye sahip Myrmecia Nigriscapa türü.

Araştırmalar, karıncaların en erken 60 milyon yıl öncesinden itibaren, bitkilerin ortaya çıkmasıyla beslenme rejimlerini değiştirdikleri ve kalabalıklaşarak bugünkü özelliklerini kazanmaya başladıklarını gösteriyor. Karıncaların bu derece kalabalıklaşması, bu hayvanların beslenme rejimi ve fabllara da konu olan çalışkanlığı ile açıklanıyor.
Kaynak: Ntvmsnbc 9 Mayıs 2006

 
Süper Teyze 345
İlker parmak kaldırarak söz istedi ve öğretmenine sordu : - 8 bacaklı,yeşil gözlü,sarı gövdeli, uzun böceğin adı nedir öğretmenim ? Öğretmen küçük oğlanın şaka yaptığını  zannetti.Gü devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.