En büyük kromozomda şifre çözüldü
 

Bilim adamları, insandaki en büyük kromozom olan ve “hayatın kitabı” olarak adlandırılan “kromozom 1”in şifresini çözdü.

1990’lı yıllardan beri yürütülen bilimsel projenin başkanı olan Dr. Simon Gregory, 3141 genin bulunduğu kromozom 1’in kanser, Alzheimer ve Parkinson gibi 350 hastalıkla bağlantılı olduğunu söyledi. Dünyadaki en önemli bilimsel projelerden biri olarak görülen projenin başkanı olan Gregory, “bu başarıyla İnsan Genleri Projesi’nde bir cilt tam anlamıyla bitirilmiş oluyor” dedi.

Gregory, Kromozom 1’deki gen bölgesinde çok sayıda hastalığın yer aldığını belirtti.

1990’lı yıllarda 150 kadar İngiliz ve Amerikalı bilim adamının başlattığı proje insanda genleri ve DNA zincirini belirlemeyi amaçlıyor. İnsanın genetik şifresinde yüzde 8’lik bir kısmı oluşturan kromozom 1, diğer kromozomların yaklaşık iki katı gen içeriyor.

Kromozom 1’in genetik şifresinin çözülmesiyle elde edilen bilgilerin, dünyadaki bilim adamları tarafından kanser, otizm, zihinsel ve diğer hastalıkların teşhis ve tedavisinde bir cevher gibi kullanılabileceği belirtiliyor.

İnsan genomunda yaklaşık olarak 20 ila 25 bin arasında genin bulunduğu tahmin ediliyor. Kromozom 1’in şifresinin çözülmesiyle 1000’den fazla yeni genin tespit edildiği bildiriliyor.

Gregory, bundan sonra yeni aşamaya geçerek, genlerin yaptıklarını ve birbirlerini nasıl etkilediklerini bulmaya çalışacaklarını belirtti.

Kromozom 1’in genetik haritasının halen yarık damak ve dudak geninin bulunmasında kullanıldığını belirten Gregory, bunun yanında insanların genetik değişimine neyin neden olduğunu anlamakta da kullanılacağını ifade etti.
Kaynak: Ntvmsnbc 17 Mayıs 2006

 
Süper Teyze 319
İskeletin biri, pastahaneye girip garsondan bir limonata istedi. Garson sordu : Limonatanızın yanında kremalı pasta da ister misiniz ? İskelet sinirlendi : - Hayır kardeşim ! Diyet yaptığım devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.