Işığı geriye doğru büktüler
 

University of Rochester uzmanları, bir deneyde ışığı teorik hızının üstüne çıkarmayı başardı.

Önceki çalışmalar ışığı yavaşlatmayı başarmıştı, ancak University of Rochester bilim insanları, ışığı teorik ışık hızının üstüne çıkararak, ışık demetine negatif hız kazandırdı. Deneyde teorik hız limitini aşan ışık, geriye dönüyor.

Araştırmayı yürüten University of Rochester uzmanı Robert Boyd deneyin alışılmadık sonucunu şu sözlerle tanımlıyor, “Dünyanın önde gelen bilim insanları dahi bu deneyin sonuçları karşısında şaşkınlığa kapılıyor, hepimiz anlamaya çalışıyoruz, gerçekten ilginç.”

IŞIK NASIL GERİ DÖNÜYOR?
Deneyde, titreşim fibere girdiği zaman, fiberin öte tarafında ikinci bir titreşim oluşuyor. İkinci titreşim de başa geri dönüyor. Geri dönüş yapan titreşim, fiberin baş tarafına ulaştığında, ilk girmekte olan orijinal titreşimin yerini alıyor. Bu sayede ışık henüz fibere girmeden, girmiş gibi oluyor, sonuçta da ışık kendi teorik hızının ötesine geçmiş gibi bir etki yaratıyor. Fibere giren ilk ışık, aynı zamanda çıkan ışığı tanımlamış oluyor.

Einstein’ın hiçbir kuvvetin ışık hızını aşamayacağı hatırlatıldığında ise Dr. Byod şu yanıtı veriyor: “Einstein bilgi ışık hızını geçemez demişti, bu deneyde de ışık bilgiden hızlı davranarak öne geçiyor.”
Kaynak: Ntvmsnbc 23 Mayıs 2006

 
Süper Teyze 46
Küçük Ece ilk defa köye gitmişti. Kadınlardan birini tavuğun tüylerini yolarken gördü : - Pardon teyzeciğim bir şey sorabilir miyim ? - Sor kızım ? dedi kadın. - Bu tavukların tüylerini her akşam devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.