Dağ saatte 200 km hızla kaydı
 

Jeologlar, ABD’deki Heart dağının 50 milyon yıl önce lavların ısıtarak yükselttiği basınç nedeniyle saatte 200 km hızla bir başka noktadan bugünkü yerine kaydığını ortaya çıkardı.

ABD’nin batı yakasında kuzeyden güneye doğru uzanan Rocky Dağları’nın bir parçası olan Heart dağı üzerinden bulunduğu tabandan 250 milyon yıl daha yaşlı. Uzmanlar, dağın bir başka noktadan bugünkü yerine kaymış olabileceğini tahmin ediyor, ancak bunu bilimsel olarak açıklayamıyordu. Yeni bir araştırmaya göre, yeraltındaki lav basıncı yükseltti ve ortaya çıkan enerji dağı ittirdi.

LAV DAĞIN DİBİNİ ŞİŞİRDİ
Aharonov, dağ oluşumunun en hareketli dönemi olan 50 milyon yıl önce, volkanik patlamaların ürettiği lavın Heart dağının dibini ısıttığı vurguluyor. Buna göre, lav dikey çatlakların içinden dibe indi, dipteki kaya ve sıvının ısınmasına neden oldu. Dipteki su ısındıkça düdüklü tencere buharı gibi basınç yükseldi. En sonunda ısınan su ve yükselen basınç büyük bir enerjiyi aniden serbest bıraktı. Bu enerji de üstündeki dağı ittirerek hızla yer değiştirmesine neden oldu.

KANARYA ADALARI’NDA DA MEYDANA GELEBİLİR
Aharonov dağın yer değiştirme sürecinin yarım saatten az sürdüğünü belirtiyor. Aharonov’a göre tek yer değiştiren dağ ABD’de Montana ve Wyoming eyaletleri sınırındaki Heart değil, öngörülere göre Kanarya Adaları da yer değiştirebilir ve görülmedik şiddette tsunamiye neden olabilir.
Kaynak:Ntvmsnbc 23 Mayıs 2006

 
Süper Teyze 472
Genç  kadın endişe içinde doktoru aradı ve uzun uzun kocasının uykusunda konuşmasından yakındı. Dakikalarca anlattıktan sonra hıçkırıklar içinde sordu : -  Neden doktor neden ? Nede devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.