En büyük ‘kamera’ uzaya çevriliyor
 

Şili’de And Dağları’nda bir tepeye , 8.5 metre uzunluğunda yeryüzünün en büyük teleskoplarından biri konuyor. Teleskop, gözlemleri film gibi hareketli kareler bütününe dönüştürecek.

Large Synoptic Survey (LSST) adlı teleskobun kendi kategorisindeki teleskoplardan 50 kez güçlü olduğu belirtiliyor. Teleskobun bulunduğu 2 bin 640 metre yükseklikteki Cerro Tololo gözlemevi, gözlemlenen nesnelerin renkli filmlerini üretecek. Teleskobun gözlemevine kurulması 2009’a kadar sürecek ve gözlemlere başlaması 2012’yi bulacak.

LSST teleskobunun diğerlerinden farkı, gökyüzünü parça parça fotoğraflamak yerine sürekli film çeker gibi görüntülemesi. Astronomi alanında yeni bir gözlem şekli olan bu yöntem, evrenin yüzde 90’ına yakınını oluşturan kara enerji, kara madde ve evrenin genişlemesi sorunsallarının da daha iyi anlaşılmasını sağlayacak.

LSST teleskobunun Şili’deki Cerro Pachon Gözlemevi’ne yerleştirilmesine, Şili, Meksika ve Kanarya Adaları’nda yapılan iki yıllık bir fizibilite çalışması sonucunda kararlaştırıldı. Proje, 14 milyon doları ABD hükümetinden, 25 milyon dolar ödenek toplandı.
Kaynak: Ntvmsnbc 23 Mayıs 2006

 
Süper Teyze 350
Cihan babasıyla lahmacun yemeye gitmişti. Siparişleri gelmiş, tam yemeye başlamışlardı ki,çocuk bağırmaya başladı : - Baba şu adama bak ! Şu adama bak ! Babası sinirlendi : - Sana kaç kere  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.