Ozon’u delen gazlar Türkiye’de yasak
 

Türkiye, imza koyduğu Montreal Protolokü uyarınca, Ozon tabakasına zarar veren gazların ithalatı ve üretimini yasaklayan yasayı yürürlüğe koydu.

Türkiye, taraf olduğu Ozon tabakasını incelten gazların kullanımını yasaklayan Montreal Protokolü’ne uygun yeni yasalar çıkarıyor. Resmi Gazete’de 23 Mayıs günü yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin Azaltılmasına İlişkin Yönetmelik’; Ozon’a zarar veren maddelerin ithalatı ve kullanımının yasaklanmasını öngörüyor.

Montreal Protokolü uyarınca, Triklorflormetan (CFC-11), Diklordiflormetan (CFC-12), Triklortrifloretan (CFC-113), Diklortetrafloretan (CFC-114), Klorpentafloretan (CFC-115) gazlarının ithalatı 1 Ocak 2006 tarihinden, trikloretan (metil kloroform) gazının ithalatı ise 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yasaklanıyor.

Bu maddelerin laboratuvar ve zorunlu kullanımları için alternatifi yok ise, 31 Aralık 2008 tarihine kadar ithalatına izin verilebilecek.

Montreal Protokolü ile kontrol altına alınan, Bromklordiflormetan (Halon-1211), Bromtriflormetan (Halon-1301), Dibromtetrafloretan (Halon-2402) gibi maddelerin de kullanımı yasaklandı. Bu maddelerin ithalatına 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren izin verilmeyecek. Ancak Bakanlık, ancak zorunlu haller için kullanılmış halon ithalatına izin verebilecek.

OZON’U DELEN MADDELER, ÜRETİMDE KULLANILMAYACAK
Ozon tabakasını incelten, maddelerin ithalatı Bakanlığın iznine bağlı olacak. Ozon tabakasını incelten maddelerin herhangi bir aerosol ürününde kullanılması da yasaklandı. Ozon tabakasını incelten maddelerin, buzdolapları, dondurma makineleri, klima, yangın söndürücüler, yalıtım panelleri ve boru izolasyon maddelerinin üretiminde kullanımı yasaklandı.

SAÇ SPREYİ, TRAŞ KÖPÜĞÜ VE DİĞERLERİ DE YASAK
İthalatı yasaklanan ürünler arasında Montreal Protokolü’nde belirtilen gazları içeren saç spreyleri, tıraş köpükleri ve jelleri, vücut deodorantları, sprey boyalar, sprey silikon aerosoller, soğutma cihazlarında kullanılan kompresörler, klima cihazları, buzdolapları, dondurucular, ısı pompaları ve yangın söndürme cihazları bulunuyor.
Kaynak: Ntvmsnbc 23 Mayıs 2006

 
Süper Teyze 282
Gamze ve ailesi arabalarıyla yaz tatiline çıkmışlardı. Bütün gün yol aldıktan sonra, küçük bir kasabada gecelemeye karar verdiler. Küçük kasabanı8n oteli de çok küçüktü. Az sayıda odası, odalarda da devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.