Hasta istakoz yalnız bırakılıyor
 

İstakozlar, akrabalarının hasta olduğunu anlamakla kalmıyor, onları karantinaya alarak kendilerini koruyor...

Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırma, istakozların şimdiye kadar bilinmeyen bu yönünü ortaya koyuyor. Araştırmacılar, hastalıklı hayvanları tecridin, doğada daha önce başka hiç bir örneğine raslanmadığını söylüyor.

Uzmanlar, Karayipler’de yaşayan bir tür istakozun sadece zengin sofraları süsleyen nadide bir yiyecek olmadığını ortaya çıkardı. Bu kabuklular, insanoğluna hastalıklardan korunma konusunda ders olabilecek bazı kaabiliyetlere sahip.

Türdeşlerinden biri ölümcül bir virüs taşıyorsa, bunu seziyorlar.

Karayiple’rin “kemikli istakoz” denen bu kabuklu deniz hayvanı türü, sürüler halinde denizaltı kovuklarında yaşıyor. Ölümcül bir virüsün bu tür üzerindeki etkilerini araştıran uzmanlar, istakozların, akrabalarının bu hastalığa yakalandığını, daha belirtiler görülmeden dahi saptayabildiğini farkettiklerinde çok şaşırdılar. Üstelik bu istakozlar, hastalıklı komşularını tespit etmekle kalmıyor, hastalıklı hayvanın yaşadığı kovuğu derhal terkedip, sağlıklı olanların yaşadığı başka kovuklara taşınıyorlar.

Bir başka deyişle hasta istakozu karantinaya alıyorlar. Karantina, tehlikeli virüslerin diğer istakozlara bulaşmasını ve tüm topluluğa yayılmasını engelliyor.

Uzmanlar, istakozların hastalığı önceden sezmeyi çok gelişmiş koku alma duyuları yoluyla başardığını düşünüyorlar.
Kaynak: Ntvmsnbc 25 Mayıs 2006

 
Süper Teyze 191
Üç arkadaş arka sırada sohbete dalmış,derste olduklarını çoktan unutmuşlardı. Bir süre sabreden öğretmen sonunda dayanamadı ve masasından kalkarak öfkeli adımlarla yanlarına geldi. Öğretmeni gören ü devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.