Adanalı çocukların eko-apartmanı
 

Adana’da ilköğretim öğrencilerinin hazırladığı çevre dostu teknolojilere sahip apartman projesi, Türkiye’deki çarpık kentleşmeye ve çevre sorunlarına güzel bir yanıt veriyor.

Adana’daki Bilim Sanat Merkezi’nin öğrencilerinin hazırladığı ‘Eko Tekno-Apartman’ projesi TÜBİTAK’ın düzenlediği proje yarışmasına katılmaya hak kazandı. Çevre dostu teknolojilerin uygulandığı apartman modelinde güneş enerjisi panalleri, yağmur suyu depolama üniteleri, tri-D bacaları gibi yenilikler bulunuyor.

Simge Genç adlı öğrencinin tasarladığı daire mutfaklarından geçen Tri-D bacası, çöpleri metal, cam ve plastik atıklar olarak ayrıştırıyor. Oğuzhan Özer’in ‘Yağmur Suyu Toplama’ uygulama projesi ise, yağmur sularının apartmanın çatısındaki bir depoda biriktirilerek sifonlarda kullanılmasını sağlıyor.

Bir diğer mucit Hasan Oran da, elektrik ve doğalgazdan çıkacak ev kazalarını önlem almak için uğraş veriyor. Oran’ın ‘Önlemmatik’ adını verdiği sistem, anahtar sistemlerine bağlanan bir düzenekle daire kapıları kapandığında sadece buzdolabının açık kalmasını ve diğer cihazların kapanmasını sağlıyor. Apartman çatılarında rastgele konulan ve görüntü kirliliği yaratan güneş panellerini farklı bir dizaynla geliştiren Kemal Nennioğlu, binanın iç aydınlatmasını da güneş enerjisine bağlamak gerektiğini düşünüyor.
Kaynak: Ntvmsnbc 30 Mayıs 2006

 
Süper Teyze 467
Coğrafya dersinde öğretmen Nazlı’yı sözlüye kaldırır. İlk iki soruya cevap veremeyen  Nazlı’ya : - Sana bir şans daha veriyorum kızım,der. Söyle bakalım, -Ölü deniz yurdumuzun neresindedir devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.