Kuzey Kutbu’nun sıcak geçmişi
 

Kuzey Kutbu’nda araştırmalar düzenleyen bilim adamları, bölgenin gizemli geçmişine dair önemli veriler elde ettiler. Zorlu doğa koşulları nedeniyle araştırmaların zorlukla yapıldığı bölge, başarıyla sonuçlanan yeni araştırmalara göre tropik bir geçmişe sahip. Verilere göre 55 milyon yıl önce Kuzey Kutbu’ndaki sıcaklık değerleri ılık bir yaz gününe denk geliyor.

Bilim adamları bir bölgenin geçmişine dair ipuçları elde etmek için öncelikle yerin dibindeki kalıntıları inceler. Kuzey Kutbu’nun geçmişi hakkında elde yok denecek kadar az veri bulunmasının nedeni ise bölgenin zorlu doğa koşullarına sahip olması. Fakat son zamanlarda araştırmacılar güçlü araçlarla bölgede geniş bir alanı kapsayacak şekilde okyanusun dibinden önemli kalıntılar çıkarmayı başardılar.

Arctic Coring Expedition (ACEX) isimli bir proje dahilinde araştırmacılar tarafından elde edilen ve incelenen bu fosil ve mineraller, bilim adamlarına göre, bölgede 55 milyon yıl önce ortalama yaz sıcaklığının 24 santigrat derece olduğunu gösteriyor. Bu dönemde, su yüzeyinde buzulların bulunmadığı da ekleniyor. Bu değer, o dönem için daha önce tahmin edilen mevsim modellerinin sunduğu verilerden 10 derece daha fazla.

Bilim adamları bu sıcaklık artışını jeolojik hareketlenmelerden ziyade, küresel boyutta ani atmosferik değişimlere bağlıyor. Yürütülen tahminlere göre yer kabuğundan fışkıran metan ve benzeri gazların atmosferde sera etkisi yarattığı üzerinden duruluyor.
Kaynak: Hürriyet 2 Haziran 2006

 
Süper Teyze 141
İdil ve annesi markette alışveriş ediyorlardı. Annesinin bir anlık dalgınlığında, İdil ortadan kayboldu ! Az sonra annesi yaramaz kızı kozmatik reyonunda buldu : -     &n devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.