Robotlar artık daha ‘hisli’ olacak
 

Amerikalı bilim adamları tarafından geliştirilen yeni bir algılayıcının, robot mühendisliğinin en büyük problemlerinden birisi olan dokunma hissini taklit etmede büyük faydalar sağlayacağına inanılıyor. Yeni teknolojinin, eskisine göre 50 kat daha fazla duyarlı olduğu bildiriliyor.

İnsanların hissettiği gibi duyarlı bir dokunuş hissi yaratmak, robot mühendisliği için insansı robotlar geliştirmede en büyük engellerden birisi olarak kabul ediliyor. Geliştirilen yeni bir teknoloji, robot mühendislerine bu problemin çözümünde büyük kolaylıklar sağlayabilir. ABD’li bilim adamları tarafından geliştirilen yeni bir algılama teknolojisi, eski teknolojiyle karşılaştırıldığında 50 kat daha duyarlı robotların yapılmasını mümkün kılıyor.

“Elektroışımalı ince film” olarak çağrılan yeni algılayıcı, basınca karşı ışımayla tepki veriyor. Aygıt üzerindeki filme dokunan herhangi bir nesnenin dokusu, ayrıntılı bir şekilde resmediliyor; dijital verilere dönüştürülen ayıtın dokunduğu nesnenin özellikleri, kolay ve hızlı bir şekilde optik bir görüntü olarak elde edilebiliyor. Verileri işleyen robotlar, bu sayede insanların hissettiğine benzer bir şekilde çevrelerindeki fiziksel dünyayı daha isabetli bir şekilde algılayabiliyorlar.

Yeni algılayıcıda kullanılan teknoloji, dokunma algılayıcılarından hızlı ve etkili veri toplanabilmesi açısından büyük bir adım olarak ifade ediliyor. Algılayıcılardan hızlı veri toplanabilmesi, gerçek zamanlı robot görevlerinde büyük önem taşıyor. Örneğin bir robot kolunun tuttuğu bir aygıt, robotun elinde kaymaya başlarsa, elektroışımalı ince film tarafından üretilen görüntü anında aygıtın hareketini bildiriyor. Böylece robot, aygıtı gerektiği yerden tekrar kavrıyor.

Yeni teknoloji, daha önce geliştirilenlere nazaran pek çok avantaj sunuyor. Bunlardan birisi, karmaşık biçimlerin daha kolay algılanabilmesi. Karmaşık biçimlerin algılanması, ince filmin nanoteknolojiyle geliştirilmiş olması sayesinde başarılıyor; ince film, altın ve çözeltiyle üretilmiş yarıiletken nanoparçacıkların bir araya geldiği çeşitli katmanlardan oluşuyor. Bilim adamlarının bu karmaşık biçimlere gösterdiği örneklerin arasında cerrahi araçlar da bulunuyor.    
Kaynak:Hürriyet 12 Haziran 2006

 
Süper Teyze 430
 Okulun son günü afacan Arda eve döndü ve annesinin yanına  giderek müjdeyi verdi : - Size iyi bir haberim var anneciğim ! Gelecek sene bana yeni ders kitapları almak zorunda kalmayacaksı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.