Dünya felsefe şampiyonu bir Türk
 

İtalya’nın Cosenza kentinde düzenlenen 14. Uluslararası Felsefe Olimpiyatları’nda şampiyonluğu, organizasyona Türkiye’den katılan Efe Murat Balıkçıoğlu kazandı.

18 ülkeden 43 öğrencinin katıldığı 14. Uluslararası Felsefe Olimpiyatları’nda altın madalyayı, Wittgenstein’in günlük yaşamı üzerine İngilizce bir metin yazan Robert Kolej öğrencisi Efe Murat Balıkçıoğlu kazandı. 19 yaşındaki Balıkçıoğlu, üç ay önce dünyanın en saygın üniversitelerinden biri kabul edilen Princeton Üniversitesi’ne de yüzde 70 burslu olarak erken başvuru sonucu kabul edilmişti.

İNSAN OKUDUKÇA VAR OLUYOR

İlköğretimin ilk altı yılını Nurettin Teksan İlköğretim Okulu’nda, son iki yılını FMV Nişantaşı Işık Lisesi’nde okuyan Balıkçıoğlu, Özel Okullar Sınavı’nda Robert Kolej’i kazandı. Kolejin ilk yıllarında derslerinde çok başarılı olmayan, ancak sürekli okuyan Balıkçıoğlu, çok okumanın başarısında büyük etken olduğunu belirtti.

Princeton’a kabul edilmesinin ardından, 1986’dan bu yana Türkiye’den kimsenin kabul edilmediği Cambridge Üniversitesi Ekonomi Bölümü’ne çağrılan Balıkçıoğlu, başarısının temelinde felsefeye yatkınlığının yattığını söyledi:

"Sürekli okuyorum. Şimdiki başarımı da buna borçluyum. Çünkü insan okudukça var oluyor. Ben her şeyi okumaya çalışıyorum. En çok da şiir, felsefe ve toplumbilim kitapları... Hayatımdaki en değerli şey kütüphanemdir."

OLİMPİYAT 1993’TE BAŞLADI

Felsefe Olimpiyatları ilk kez 1993 yılında Bulgaristan’da yapıldı. Türkiye, aynı yıl Polonya, Almanya ve Romanya ile birlikte olimpiyatlara katıldı. Olimpiyatlara gitmek için öğrenciler önce kendi okullarında birbiriyle yarışıyor, başarılı olanlar ulusal yarışmaya katılıyor. Ulusal yarışmada ilk ikiye giren öğrenci, Türkiye’yi temsil etmek üzere olimpiyatlara katılıyor. 14-18 Mayıs arasında yapılan şampiyonada, öğrenciler kendilerine verilen problem üzerinde özgün düşünüp, problemi açmaya çalışıyor.
Kaynak:Hürriyet 15 Haziran 2006

 
Süper Teyze 183
Annesi  Can’a çıkıştı : - Bu kadar televizyon seyretmek yeter oğlum ! Dişlerini fırçala ve doğru yatağa ! Can cevap veremeden, anneannesi girdi araya : -Biraz daha seyredebilir, daha e devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.