İlk kuş ördeğe benziyordu
 

Çin’de bir gölde kuşların atası sayılan ördek benzeri bir hayvana ait birçok fosil bulundu. Ayaklarının perdeli olması hayvanın suda yüzebildiğini gösteriyor.

Araştırmayı yürüten Çin Jeoloji Bilimleri Akademisi’nden Hai-lu You, kuşların evriminde 100 milyon yıllık bir zaman diliminin aydınlandığını açıkladı. Çin’in kuzeybatısındaki göletlerde yaşadığı tahmin edilen kanatlı hayvanın bilimsel adı Gansus yumenensis olarak açıklandı. Aynı türe ait 1980’lerde sadece bir ayak kalıntısı bulunmuştu.

Araştırmaya katılan Carnegie Museum of Natural History uzmanlarından Matt Lamanna, kuşların dinozorlardan bu yana ataları sayılan birçok türden geriye çok az fosilin kaldığını vurgulayarak bulunan fosilin bilim için çok önemli olduğunun altını çizdi. Gansus’un uçan dinozor kuşların atası Archaeopteryx’ten bu yana en eski kuş fosili olduğu belirtiliyor. Gansus’un sulak bölgelerde yaşadığı düşünülüyor.

Gansus’un serçe büyüklüğünde olduğu ve bir ördeğe benzediği düşünülüyor. En az 110 milyon yıllık olan fosillerden birinin üzerinde hayvanın perdeli ayaklarının derisi dahi korunmuş olduğu belirtildi. Bugünkü kuşların evriminde Gansus türünün eksik kalan bir döneme dair ipuçları taşıdığını söyleyen Lamanna, “Fosillerin bu derece iyi korunmuş olması bizim için büyük bir şans” diye konuştu.
Kaynak: Ntvmsnbc 16 Haziran 2006

 
Süper Teyze 245
Matematik dersinde öğretmen Deniz’i tahtaya kaldırdı ve sordu : - Sana bir problem soracağım. Eğer doğru cevabı verirsen benden en yüksek notu alacaksın, anlaştık mı Deniz ? - Tamam ! dedi çoc devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.