LED’in mucidine Milenyum ödülü
 

Optik tekniği LED’in mucidi Japon bilim insanı Şuji Nakamura, Milenyum Teknoloji Ödülü’nü kazandı.

ABD’nin önde gelen araştırma kurumlarından University of California-Santa Barbara profesörü Şuji Nakamura, kendi buluşu olan LED (mavi ışık saçan diyod) teknolojisi ile 1.2 milyon dolarlık Milenyum Teknoloji Ödülü’nün sahibi oldu. LED teknolojisi trafik ışıkları aydınlatma ve optik disklerde kullanılıyor. Bu teknolojinin patenti için Nakamura, kendi çalıştığı şirketi Nichia ile mahkemelik olmuş ve 8 milyon dolarlık tazminat kazanmıştı.

Milenyum Teknoloji Ödülü’nü veren komitenin Genel Sekreteri Tapio Alvesalo, çalışma ömrü geleneksel ampüllere göre 50 kat daha uzun olan LED’lerin modern zamanların en önemli icatlarından olduğunu vurguladı. Alvesalo, Nakamura’nın buluşunu Thomas Edison ile karşılaştırarak, ısı çıkarmadan aydınlatan LED’lerin geleneksel ampüllerin yerini alacağını ve kimi ülkelerde suyun içindeki bakterilerin ısıyla öldürülmesi yoluyla temizlenmesinde dahi kullanılabileceğini belirtti.
Kaynak: Ntvmsnbc 16 Haziran 2006

 
Süper Teyze 187
Sevgi ile Sibel sohbet ediyorlardı : - İnanmazsın ! dedi Sibel. Neredeyse bir haftadır, her gece aynı rüyayı görüyorum. - Korkunç bir rüya değildir umarım. Yoksa her gece çekilmez, dedi arkad devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.