İnsanları ‘kene’ korkusu sardı
 

Son 4 yılda 35 can alan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, insandan insana kan ve salgı yoluyla geçiyor. Hastalığın ilk başta kuşlardan yabani hayvanlara, sonra da evcil hayvanlar ve insanlara bulaştığı düşünülüyor.

İlk olarak 1944 yılında Kırım’da, 1956 yılında da Kongo’da rastlandığı için “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi” adı verilen hastalığın henüz aşısı bulunmuyor. Kene tarafından ısırılanların ve vücutlarında kene bulanların, tıbbi yardıma almaları gerekiyor. Hayvandan insana bulaşması kolay olan hastalık için, öncelikle hayvanların ilaçlanması gerekiyor. Ancak uzmanlar her kenenin öldürücü olmadığını söylüyor.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına keneler tarafından taşınan ‘Nairovirüs’ isimli bir virüs neden oluyor. Hastalık kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kendini gösteriyor. Genellikle kuluçka süresi 1-3 gün. Ancak bu süre 9 güne kadar uzayabiliyor.

İnsandan insana kan ve salgı yoluyla geçebilen hastalık, ani ortaya çıkan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kanama pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu cilt içi ve diğer alanlarda kanama, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal ile kendini gösteriyor.

Hastalık, daha çok kenelerin aktivite gösterdiği bahar ve yaz aylarında, özellikle hayvancılığın yapıldığı, nem, orman ve gür otlakların bulunduğu yerlerde görülür. Ülkemizde en çok Orta Anadolu ve Karadeniz olmak üzere Tokat, Sivas ve Çorum gibi illerde rastlanıyor.
Kaynak: Ntvmsnbc 22 Haziran 2006

 
Süper Teyze 108
Biyoloji dersinde öğretmen Mehmet’e sordu: - Biliyorsun Mehmet, kedilerin dört ayakları vardır. - Evet öğretmenim, dedi Mehmet. - Peki biz kedileri nasıl adlandırıyoruz ? - Dörtayaklılar devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.