Dünyanın Aşırı Isınmasına Karşı Umudumuz, DEMİR
 

Küresel ısınma sorunu, dünyanın yeni belası. Bunun nedeni de atmosferde biriken karbondioksit (CO2). Ancak bilim adamları boş durmuyor. Alman Alfred Wegener Kutup ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü denizlerde yürüttüğü ’demir zenginleştirme’ deneylerinde, demirce zenginleşen mikroorganizmaların sudaki karbondioksiti alarak hızla dibe çöktüğünü saptadı. Bu atmosferdeki CO2’nin uzun süre denizlerde depolanması anlamına geliyor ve bilim adamlarına küresel ısınmaya karşı önlem almak için yüzlerce yıl zaman kazandırabilir.

Bilim adamları, atmosferdeki fazla CO2’nin nasıl yok edileceği araştırılıyor. Bu amaçla Alman Alfred Wegener Kutup ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü’nün Polarstern gemisiyle 21 Ocak-25 Mart 2004’te Antarktika çevresindeki denizlerde ’demir zenginleştirme’ deneyleri yaptı. 150-250 kilometrekarelik alanda yürütülen deneyde, sudaki fitoplanktonlara (bitkisel mikroorganizmalar), demirsülfat eklemesi yapıldı. Demir açısından zenginleşen fitoplanktonların, sudaki CO2’yi emip hızla dibe çöktüğü gözlendi. Demir açısından zenginleşen fitoplanktonlar, tıpkı meyve ağaçlarının çiçek açması gibi hızla çoğalmasına yol açtı. Buna bilimsel dilde ’patlama’ (bloom) deniyor.
Kaynak: NetHaber 24 Mayıs 2004

 
Süper Teyze 188
Cem yakın arkadaşı Cenk’e sordu : - Bana 20 YTL borç verir misin Cenk ? Bu hafta çok parasızım. Cenk sıkkın : -Çok isterdim ama sadece 10 YTL var bende. Ne yapacağız ? dedi. Cem kurnazca devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.