110 milyon yıllık örümcek ağı
 

Bilim insanları İspanya’da şimdiye dek bilinen en eski örümcek ağı kalıntısı keşfetti. Ağın içinde örümceğin avladığı canlıların fosilleri de bulundu. Uzmanlar, örümceklerin ağ örmeye 136 milyon yıl önce başladığını düşünüyor.

Dinozorların da yaşadığı 110 milyon yıl öncesine ait ağda, örümceğin yemi de ilk günkü haliyle duruyor. San Just kendinde keşfedilen ağın ipleri arasında örümceğin yakaladığı bir sinek, böcek ve arı bulunuyor. Uzmanlar, örümceğin ağı örüş tarzının bugünkü örümceklere benzediğini vurguluyor. Örümcek ağı 26 ipeksi ipin birleşiminden oluşuyor; içinde bulunduğu kehribar taşının ağı ilk günkü gibi koruyabildiği düşünülüyor.

Araştırmayı yürüten Barselona Üniversitesi ve American Museum of Natural History uzmanları, ağın bası bölümlerinin bozulmuş olsa dahi yuvarlak formunu koruduğunu belirtiyor. David Grimaldi, uçan böceklerin yem olarak avlanmış olmasının örümcekleri yaklaşık 120 milyon yıldır havada uçan canlıları yediklerini gösterdiğini dile getiriyor.
Örümcek ağının içinde yem olan arı da duruyor

Günümüzden 110 milyon yıl önce tarihin en büyük dinozorlarının yeryüzüne hakim olduğu yıllar aynı zamanda kanatlı böceklerin de ortaya çıktığı dönem. Uzmanlar ağın iplerinde bulunan bir ve ağın ipliksi yapısını sağlayan protein türünden, örümceklerin ağ örmeye 136 milyon önce başladığını tahmin ediyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 23 Haziran 2006

 
Süper Teyze 421
 Tamer, arkadaşı Atilla’dan borç para istiyordu. Ama oğlanın ödünç para vermeye hiç niyeti yoktu. Sonunda dayanamayarak bağırmaya başladı : - Beni rahat bırak Tamer ! Sana verecek tek kuruşum  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.