Türkiye’nin ilk ’ ”ıvır zıvır” müzesi Kuşadası’nda kurulacak
 

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yaşayan koleksiyoner Hüseyin Keleş’in günlük yaşama ait ”ıvır zıvır” olarak nitelendirilebilecek küçük ve geçici belgeleri toplama anlamına gelen “efemera” tutkusu, Türkiye’ye ilk “efemera müzesi”ni kazandıracak.

Efemera koleksiyonunda 1700’lü yıllardan başlayarak gazeteler, tapular, noter ve banka evrakı, diploma ve karne gibi belirli konulardaki 10 bin belge ile yine 10 bine yakın tematik pul yer alan Hüseyin Keleş, efemera tutkusunu müzeciliğe dönüştürmeyi hedefledi.

Keleş, 1954 yılında pul biriktirerek başladığı koleksiyonerliği daha sonra farklı alanlara taşıyarak geliştirdiğini belirtti.

Günlük yaşama ait her türlü belgeyi belirli konular altında biriktirerek bugün Türkiye’nin günlük yaşamına da ışık tutabilecek nitelikte zengin bir koleksiyona sahip olduğunu anlatan Keleş, ”koleksiyonumda yaklaşık 10 bin tematik pulun yanı sıra 1700’lü yıllardan başlayarak gazeteler, tapular, noter ve banka evrakı, diploma ve karne gibi ana konu başlıklarında yaklaşık 10 bin efemera belge bulunuyor” diye konuştu.

HÜSEYİN KELEŞ KİMDİR?

Ankara’da 1945 yılında dünyaya gelen Hüseyin Keleş, 8 yaşında edindiği pul biriktirme merakını, 15 yaşında bilinçli koleksiyonerliğe dönüştürdü.

Pul koleksiyonculuğu ile ilk sergi ödülünü, 1963’te Türk Amerikan Derneğinde katıldığı “Atatürk Sergisi” ile kazanan Keleş, 1965’te Ankara Flateli Derneği Yönetim Kurulu’na seçildi. Ankara’da 1973 yılında “Masif Pul Galerisi Sanat Evi”ni açan Keleş’in, pul koleksiyonculuğunun ardından başladığı efemera tutkusu 2000 yılında “Efemerist Diploması” ile tescillendi.
Kaynak:Hürriyet 27 Haziran 2006

 
Süper Teyze 477
Türkçe dersinde fiil çekimlerini öğrenmişlerdi. Öğretmen çekimlerle ilgili ev ödevi verdi ve ertesi gün de sözlü yapacağını duyurdu. Ertesi günkü sözlüye ilk kalkan Selimdi. - Fiil çekimlerine ha devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.