WWW Sayfaları
 

WWW milyonlarca sayfa bilgiden oluşur. Bu engin büyüklüğüne rağmen, yolunuzu bulmak kolaydır. Zira, tüm sayfalar birbirine bağlantılıdır ve her birinin 
kendi adresi bulunur.

WWW adresleri
İngilizce kısaltması URL (Uniform Resource Locator) olan Ağ adresi, Ağ üzerindeki WWW sayfaları gibi bilgi formatlarının adreslerine verilen addır. Karmaşık gözükseler de aslında anlaması çok kolaydır.
Aşağıdaki Ağ adresi, adresin üç ana kısmını gösteriyor.

http:// www.biltek.tubîtak.gov.tr/kitaplar/default.html

İlk kısım, "protokol adı", sayfanın ne tipte bir doküman olduğunu anlatıyor, http://, sayfanın bir WWW sayfası olduğunu gösterir. Diğer bilgi formatlarının başka protokol adları (örneğin ftp:// gibi) vardır

http://www.biltek.tubîtak.gov.tr /kitaplar/default.html

İkinci kısım, "sunucu adresi", WWW sayfasının saklandığı bilgisayarın adresidir.

http://www.biltek.tubîtak.gov.tr/kitaplar/default.html

Son kısım olan, "dosya adresi", dosyanın ve dosyanın bulunduğu dizinin adını belirtir.
Yukarıdaki Ağ adresi size sayfanın bir WWW sayfası olduğunu söylüyor. Sayfa, Türkiye’de TÜBİTAK adlı bir kamu kuruluşuna ait arşivde saklanıyor. Bu sayfayı içeren dosyanın adı default.html ve kitaplar adlı dizinin altında bulunuyor.

Bir Ağ adresini yazarken, eksiksiz olarak kopyaladığınızdan emin olun. Harfler arasında boşluk yoktur. Nerede büyük, nerede küçük harf kullanıldığına da dikkat etmelisiniz.

Bir WWW sayfasını bulmak

Elinizde Ağ adresi bulunan bir sayfayı bulmak için öncelikle İnternet’e bağlanmalısınız. Tarayıcınızın penceresinde Ağ adresini yazın ve Return tuşuna basın. Adresler Netscape Navigator programında Location (Yer) adlı bir kutunun içine yazılır.

Tarayıcı pencerenizde bir sayfa belirdiğinde, o sayfa "indirilmiş" demektir. Yani, sayfanın içeriği bilgisayarınızın geçici belleğinde saklanmaktadır. Ağ ile olan bağlantınızı kesseniz de sayfayı görmeye devam edersiniz.

Bir deneme
Şu adresi tarayıcınıza yazın, böylece bir WWW sayfasının neye benzediğini daha iyi görmüş olursunuz:
http://www.afacancocuk.com/gazete

Böylece çok sevdiğiniz afacan çocuk gazeteniz internet sayfanızda görünecektir.
Kaynak:İnternet Philippa Wingate
 
 

 
Süper Teyze 402
 Futbol maçı öncesinde, iki genç gişeden bilet almaya çalışıyorlardı : - Trübünlerden iki  koltuk bileti lütfen ! dedi gençlerden biri. - Maalesef trübünlerde yer kalmadı, dedi gişedeki  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.