Mamutların tüyleri renkliymiş
 

Şimdiye dek koyu kahverengi tüylü olarak resmedilen mamutların aslında insanlar gibi sarışın, esmer, kızıl renkli tüyleri olduğu ortaya çıktı.

Buz Çağı’nın bitimiyle soyları tükenen mamutların kara kahverengi renkli kürklü hayvanlar olduğu düşünülürdü. Ancak yeni bir araştırma, mamutların aslında insanlar gibi ‘sarışın, esmer, kızıl’ renkli tüylere sahip olduğunu gösteriyor. Mamutlara tüylerinin rengini veren genle, insan tüylerini rengini veren genler aynı çıktı.

Sibirya’nın buzul çöllerinde bulunan 43 bin yıllık fosiller üzerinde araştırma yapan bilim insanları, donmuş mamut kemiklerindeki DNA parçalarıyla yeryüzünün başka bölgelerinde yaşamış mamut fosillerini kıyasladı. Araştırmada mamutların iki ayrı tipte saç rengini belirleyen Mc1r geni taşıdığı anlaşıldı. Bu genin ürettiği protein insanlar, fareler, atlar ve köpeklerin tüylerindeki renk farklılığını yaratıyor.

SAÇLARI İNSANIN AKSİNE KIRLAŞMIYOR
Mamutlardaki iki ayrı tip gen, üç amino asitle ‘aktif’ veya ‘kısmen-aktif’ olarak birbirlerinden ayrılıyor. Mc1r geni ‘kısmen-aktif’ olan mamutlar, açık renkli tüylere, ‘tam-aktif’ olanlar ise koyu renkli tüylere sahip oluyordu. Bilim insanları mamutlarla memeli hayvanların genlerinin aynı mantıkla çalışıp çalışmadığını sorguluyor. Araştırmayı yapan Leipzig Üniversitaet uzmanı Holger Rompler, mamutların tüylerinin insanların aksine yaşlanmayla beyazlamadığını ifade ediyor.

Mamutlar 10 bin yıl önce son Buz Çağı’nın bitimiyle yeryüzünden silinmişti. Mamutların doğal koşulların zorlaması ve insanların avlanması nedeniyle yok olduğu tahmin ediliyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 10 Temmuz 2006

 
Süper Teyze 150
Murat ve Emir kendi aralarında konuşuyorlardı : Soğuk havalarda, sabahları yüzümü yıkamaktan nefret ediyorum ! dedi Murat. Ama annem çok sıkı kontro ediyor. Bazan kandırabiliyorum ama bu sabah banyo devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.