Resmin taşa kazındığı ilk yer
 

Şanlıurfa Göbeklitepe’deki kazılarda 11.500 yıllık, şimdiye dek bilinen en eski taşa kazınma resimler bulundu.

Alman Der Spigel dergisinin Adem ve Havva’nın Dünya’ya ilk düştükleri yerin Şanlıurfa Göbeklitepe olduğunu yazmasından sonra, Güneydoğu’nun şirin beldesi bir başka tarihi bulguyla gündemde. Şanlıurfa Göbeklitepe’deki kazılarda insanlığın taşa kazınan ilk resimleri bulundu.

Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, Göbeklitepe’nin manyetik taramalarında 16 tapınak tespit edildiğini belirterek, yapılan kazılarda bunlardan 6’sının ortaya çıkarıldıgını söyledi. Yıldız, “Dünyada plastik sanatların ilk defa taşa kazındığı tarihin 11.500 yıl önce olduğu tespit edilmiş. İnsanlar resim sanatını önce taşlara kazıyarak yapmışlar. Taşlardan sonra tuallere aktarmışlardır. Dolayısıyla resim sanatının başlangıcı Şanlıurfa Göbeklitepe’dir ve bu da böyle literatüre geçmiştir. İnsanlar 5 metrelik stillere domuz, tilki, yılan ve ördek gibi hayvan figürleri çizmişler. Ayrıca bulunan Balıklıgöl heykelinin de aynı döneme ait olması, bu bölgede yaşayan insanların Göbeklitepe’ye gidip ibadetlerini yaptıklarını gösteriyor” diye konuştu.

Dünyanın ilk tapınağının bulunduğu ve Adem ile Havva’nın cenneten atıldıktan sonra görüştükleri ilk yer olduğu ileri sürülen Göbeklitepe’de kazı çalışmaları Eylül ayından itibaren devam edecek.
Kaynak: Ntvmsnbc 13 Temmuz 2006

 
Süper Teyze 177
Yaşlı adam bir hafta önce alışveriş ettiği mağazaya giderek, yetkili kişiyle görüşmek istedi. Mağaza görevlisi yaşlı adamı nezaketle karşıladı : - Size nasıl yardımcı olabilirim amcacığım ? Ya devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.