Düşünce güce dönüştü
 

İngiltere’de felçli bir adam, ’BrainGate’ adı verilen algılayıcı bir sistem sayesinde, bilgisayar kullandı ve düşünce gücünü aksiyona dönüştürdü.

Kol ve bacakları felçli 25 yaşındaki adam, BrainGate isimli algılayıcı sistem sayesinde bilgisayarda e-postasını açtı ve bir robot kolunu kontrol edebildi.

Felçli hasta, ABD Massachusetts’teki Cyberkinetics Neurotechnology Systems’ın Brown Üniversitesi Nöroloji Enstitüsü’yle beraber geliştirdiği sistemi deneyen ilk kişi oldu.

Beynin tercümesi

Öncelikle beyne, örneğin kol ve el hareketlerinin yönlendirildiği bölgeye, 100 elektrodun bulunduğu minik bir silikon çip yerleştiriliyor ve monitörler kanalıyla beyin aktiviteleri izleniyor.

Böylece hücrelerin faaliyetleri kaydedilerek bilgisayara aktarılıyor ve bilgisayarın komutları tercüme etmesiyle hastanın cihazı kontrol etmesi ve hareket ettirmesi sağlanıyor.

İki hastada var

BrainGate algılayıcı sistemi, kol ve bacak gibi organlarının hareket kabiliyetini kaybeden insanlar tarafından kullanılabiliyor.

Massachusetts Hastanesi yetkilileri, bu yöntemin felçli insanların yaşamını kolaylaştırmada bir umut olduğunu söyledi. Cyberkinetics yetkilileri de şimdiye dek iki hastaya bu sismtemin entegre edildiğini açıkladı.
Kaynak: İnternet Haber 13 Temmuz 2006

 
Süper Teyze 284
Onur ve babası Pazar sabahı balığa çıkmışlardı. Saatlerce olta salladılar ama tek bir balık bile yakalayamadılar. Canı sıkılan Onur yalvaran gözlerle babasına baktın ve dedi ki : -  Babacığı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.