Kaplanların geleceği tehlikede
 

Kaplanların yaşam alanı son 10 yılda yüzde 40 azaldı. Dünyada kalan 7.500 kaplanın kurtarılması için avcılığın durdurularak, koruma alanlarının oluşturulması gerekiyor.

Dünya Vahşi Yaşam Vakfı tarafından hazırlanan rapora göre, bundan 100 yıl önce dünyada yaklaşık 100 bin kaplan vardı, bugün bu sayı 7.500’e gerilemiş durumda. Kaplanların yok olmasına neden olan en büyük tehdit Çin ve Uzakdoğu’da ilaç yapımında kullanılmak üzere organları için öldürülmeleri. İkinci sırada deri avcılığı yer alıyor. WWF raporu, kaplanların geçmişte kapladıkları toplam alanın sadece yüzde 7’sine hapsolduklarını savunuyor. Rapor kaplanlar için kurulmasını elzem 76 koruma alanı öneriyor.

WWF raporu, kaplanların özel bölgelerde avcılıktan korunması gerektiğini belirtiyor. Rapor, Güneydoğu Asya, Hindistan ve Rusya çeşitli bölgeleri koruma alanı olarak öneriyor.

BAZI TÜRLERİN SOYU ÇOKTAN TÜKENDİ
WWF raporu ayrıca Çin’deki ekonomik gelişmenin kaplanların habitatlarını tehdit edebileceğini, kırsal alandaki kalkınmanın sürdürülebilir olması gerektiğine vurgu yapıyor. Kaplan, Panthera tigris, doğadaki en büyük kedigil türü, Sibirya, Sumatra, Bengal kaplanları ise en bilinen türler. Cava ve Bali adalarına özgü kaplanlar ve Hazar kaplanlarının soyunun bir süredir tükendiği düşünülüyor. Bu türlere ait kaplanların görüldüğü yerde rapor edilmesi gerekiyor.

ÖZGÜRLÜĞÜNE DÜŞKÜN
Kaplanlar 8 ila 10 yıl arasında yaşıyor, 3 metre’ye kadar büyüyebiliyor ve balık, kuş sürüngen ve memeli türleriyle besleniyor. 
 

Dev cüsseleri ve korkutucu görünüşlerine karşın aslında kaplanlar son derece hassas ve özgürlüklerine düşkün hayvanlar. Kaplanlar için habitat, doyasıya koşacakları ve hakimiyet kuracakları alanlar büyük önem taşıyor. Dişi bir kaplan 25 ila 1.600 kilometre kare bir alana yayılabiliyor. Erkek kaplanlar bu alanı dahi aşabiliyor. Dolayısıyla doğal alanlar azaldıkça kaplanların da yaşam alanı daralıyor, besin bulmakta zorlanıyorlar.
Kaynak: Ntvmsnbc 20 Temmuz 2006

 
Süper Teyze 147
İki baba dertleşiyorlardı : - Oğlum üniversite çağına geldi ama kendisine meslek seçme konusunda hala kararsız . Tahminleri var ama bir türlü doğruyu bulamıyor. Diğer baba gevrek gevrek gülere devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.