Oyun bağımlılarına klinik
 

Hollanda’da açılan yeni bir klinik, kendini bilgisayar oyunlarına fazla kaptıranlara bu bağımlılıktan kurtulmaları için yardım ediyor.

Avrupa’da türünün ilk örneği olan klinik, çeşitli alanlarda bağımlılıkla mücadele hizmetleri veren Smith and Jones danışma şirketi tarafından kuruldu. Kliniğe gelen bilgisayar oyunu hastalarına sekiz haftaya kadar çıkan özel tedavi programları uygulanıyor.

Hollandalı uzmanlar, bilgisayar oyunlarının çoğunluğu çocuk olan tutkunlarından yüzde 20’sinin bağımlılık geliştirdiğini tahmin ediyor. Kumar bağımlılarıyla benzer semptomlar gösteren saplantılı bilgisayar oyuncuları sağlıklarını, ilişkilerini, eğitim ve kariyerlerini riske sokabiliyor.

Yeni klinikte tedavi gören 21 yaşındaki Tim, “Neredeyse tamamen odamda yaşıyordum. Etrafımda dört ayrı televizyon ekranı vardı. X-Box 360, PlayStation 2, X-Box 1, Game Cube ve bir de dizüstü bilgisayarla günde 17 saat oyun oynuyordum. Sanal arkadaşlarım haricinde sosyal hayatım yoktu” diyor.

DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Amsterdam’da açılan klinikte sekiz yatak bulunuyor. İşletmecileri, giderek daha çok sayıda kişinin bilgisayar oyunundan vazgeçemediği için kapılarını çalması üzerine sırf bu alanda uzmanlaşan bir klinik açmaya karar verdiklerini söylüyor.

Merkezde çalışan psikologlardan Keith Bakker, “diğer bağımlılıklara karşı danışma ve yardım hizmetleri verirken ilk başta bilgisayar oyunu tutkunlarını o kadar ciddi bir durum olarak görmüyorduk. Ama bu konuyla ilgili olarak gelenlerin sayısı giderek artınca biz de işin ciddiyetini daha iyi kavradık” diyor.

Oyun bağımlıları kendilerini saplantılı düşüncelerden alıkoyamadıklarını, bazen sürekli bilgisayarın başında kalmak için uyku açan ilaçlar aldıklarını anlatıyor.

İnternet ortamında birden fazla kişiyle oyun oynayanlar, şayet yarısında kalkıp giderlerse, oyun arkadaşlarından ayrılmış olmanın suçluluk duygusuna katlanamadıklarını söylüyorlar.

Geçen yıl Güney Kore’de bir adam 50 saat kalkmadan bilgisayar oyunu oynadıktan sonra düşerek bayılmış ve kurtarılamamıştı.

Bağımlılar bilgisayar başına geçince başka herşeyi unuttuklarını ve dünyanın geri kalanının önemsizleştiğini belirtiyor.

Örneğin Tim adlı bağımlı, tuvalete ayırdığı zamana kıyamadığı için bilgisayarının yanıbaşında hep bir şişe bulundurduğunu itiraf ediyor.

Amsterdam’daki klinikte bulundukları müddetçe bilgisayar oyunlarına yaklaştırılmayan bağımlılar grup terapiye giriyor, psikolog ya da psikiyatristlerle özel seanslardan faydalanıyor.
Kaynak: Ntvmsnbc 20 Temmuz 2006

 
Süper Teyze 47
Şevki amca güzel sesli bir kanarya almak üzere, evcil hayvanlar satan bir dükkana girdi. - İşte bu tam aradığınız gibi bir kuş ! dedi satıcı. - Ama bunun bir bacağı yok ! dedi Şevki amca. Satıcı  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.