Arılar ufuk çizgisinden yön buluyor
 

Uzmanlar, arıların ufuk çizgisini veya kokuları işaret gibi kullanarak 13 km öteden dahi kovanlarının yolunu bulabildiklerini vurguluyor.

Arılar çiçeklerin peşinde kilometrelerce uçuyor ve yuvalarından uzaklaşıyor. Newcastle Üniversitesi uzmanları, Bombus terrestris türüne ait 100 arı üzerinde bir deney yaparak, arıların yönlerini ve kovanlarını nasıl bulduğu inceledi. Denek arılar kuzeydoğu İngiltere’de farklı farklı yerlere bırakıldılar ve yuvalarını bulmaları beklendi. Araştırmacılar bu esnada arı kovanına bir kamera yerleştirerek yolunu bulanları tespit etti.

LONDRA - Arılar çiçeklerin peşinde kilometrelerce uçuyor ve yuvalarından uzaklaşıyor. Newcastle Üniversitesi uzmanları, Bombus terrestris türüne ait 100 arı üzerinde bir deney yaparak, arıların yönlerini ve kovanlarını nasıl bulduğu inceledi. Denek arılar kuzeydoğu İngiltere’de farklı farklı yerlere bırakıldılar ve yuvalarını bulmaları beklendi. Araştırmacılar bu esnada arı kovanına bir kamera yerleştirerek yolunu bulanları tespit etti.

İlk sonuçlara göre, arılar gerçekten de uzak mesafelere uçabiliyor. Deneyde, 13 kilometre uzaklıkta bırakılan arıların kovanı bulup geri döndüğü gözlemlendi. Araştırmayı yürüten Steph O’Connor bu sonucu şöyle yorumluyor: “Mevcut bilimsel veriler arıların 5 kilometre’ye kadar yuvaların bulabildiğini varsayıyordu. Ancak, bu mesafenin çok ötesine de geçebildiklerini gözlemlemiş olduk.”
 
Denek arılarının yüzde 30’u, 13 km’lik yolu dönüp gelmeyi başardı. Fakat araştırmacılar aslında kovanın yolunu uzaktan bulabilecek arı sayısının çok daha yüksek olduğunu vurguluyor ancak birçoğunun başka hayvanlarca avlandığını veya kaza geçirdiğini belirtiyor.

UFUK ÇİZGİSİNİ TEMEL ALIYORLAR
Arıların uzun mesafe uçtuktan sonra kovanlarını nasıl bulduğu ise yol boyunca belirledikleri işaretlere sadık kalmalarıyla açıklanıyor. Araştırma ekibinden Mark O’Neill arıların görme yeteneklerinin oldukça gelişmiş olduğuna ve ufuk çizgisini bir ölçüt olarak kullanabildiklerine işaret ediyor. O’Neill, arıların ufuk çizgisini görebildikleri doğada daha rahat yönlerini bulduğunu, ufuk çizgisinin görülmediği kent içinde ise yollarını şaşırdıklarını vurguluyor.
Kaynak: Ntvmsnbc 26 Temmuz 2006
 

 
Süper Teyze 52
Yaramaz Baykal okuldan yeni dönmüş, annesiyle sohbet ediyordu : - Biliyor musun anne, bu gün öğretmen bir kardeşim daha olup olmadığını sordu. - Tek çocuk olduğunu söyledin mi peki ? - Tabi söyle devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.