Evrenin en büyük cismi
 

Bilim adamları, 200 milyon ışık yılı genişlikte ve amip benzeri bir yapıya sahip olan, galaksilerden ve gazdan oluşan yapının evrenin en büyük cismi olduğunu açıkladı.

Lyman alfa blob’u (binary large object’in kısaltması: ikili büyük cisim) adı verilen cisim, Büyük Patlama’yla evrenin ortaya çıkışından 2 milyar yıl sonra oluştuğu tahmin edilen üç uzantının birleşmesinden oluşuyor.

Hawaii’deki Mauna Kea Gözxlemevi’nde bulunan Subaru ve Keck teleskopları sayesinde bulunan galaksiler, birbirlerine evren ortalamasının dört katı kadar yakınlıkta sıkışmış olarak bulunuyor.

Bilim adamlarının tahminlerine göre, gaz kabarcıklarının bazıları yaklaşık 400 bin ışık yılı genişlikte. Bu da en yakınımızdaki galaksi olan Andromeda’nın çapının neredeyse iki katına denk geliyor.

İki teori

Gökbilimciler, evrenin ilk zamanlarında doğan yıldızların süpernova olarak patladığını ve daha sonra etrafa yayılarak evrendeki gaz kabarcıklarını oluşturduğunu düşünüyor.

Başka bir teori ise bu kabarcıkların, daha sonra yeni galaksilerin doğmasını sağlayan devasa gaz kozaları olduğunu söylüyor.

Daha büyükleri de olabilir

Evrenin en büyük cisminin bulunması, bilim adamlarının evrene daha geniş bir perspektiften bakarak yapısının nasıl olduğunu anlamalarını sağlayacak.

Japonya’daki Tohoku Üniversitesi’nden Ryosuke Yamauchi, "bu büyüklükte bir cisim ve yoğunluğu, evrenin ilk zamanlarında çok nadir görülen bir durum" diyor:

"Keşfettiğimiz yapı ve diğerleri, büyük ihtimalle, yüzlerce galaksilik kümelerden oluşan çok daha büyük yapıların müjdecileri olabilir."
Kaynak:İnternet Haber 30 Temmuz 2006

 
Süper Teyze 422
 Göksu, sınıf arkadaşlarından Ada’yı,cumartesi günkü doğumgününe davet etti. Ada : - Annem izin verirse gelirim ama adresini bilmiyorum, dedi. Göksu anlattı : - Çok kolay ! Manolya Sokak 33  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.