Denizler bakteri hazinesi
 

Bilim insanları, bir litre deniz suyunda 20.000 çeşit bakteri olabileceğini vurguluyor. Uzmanlar, şimdiye dek bilinmeyen veya tespit edilmemiş binlerce mikrobu ilk kez kayda geçirdi.

Dünya üniversitelerinden yüzlerce bilim insanının katılımıyla yürütülen Census of Marine Life (Deniz Canlıları Sayımı) projesi, denizlerin mikrobiyolojik çeşitliliğini kayda geçiriyor. DNA temelli bir kimliklendirme modelinin kullanıldığı çalışmada, mikrobiyolojik yaşam formlarının denizaltı canlılarının çoğunluğunu oluşturduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu. Bilim insanları araştırma öncesinde litre başına 2.000 çeşit mikrobiyolojik yaşam formu beklerken, araştırma sonucunda çeşitliliğin 20.000 düzeyine çıkması şaşkınlık yarattı.

Araştırmada Atlas ve Pasifik Okyanusu’nda 500 ila 4.000 metre derinlikte 8 ayrı noktadan numuneler toplandı. Numune alınan noktalar arasında hidrotermal kaynakların bulunduğu veya kutup yakınından aşırı soğuk bölgeler bulunuyor.

Uluslararası bilim ekibine başkanlık eden Marine Biological Laboratory uzmanı Mitchell Sogin, mikrobiyolojik çeşitliliğin bilinen veya tahmin edilenin çok üstünde olduğunu vurgulayarak, “Revizyona uğrayan yeni tahminlerimize göre okyanuslarda 10 milyon çeşit yaşam formu olabilir. Gerçekten de denizlerdeki çeşitliliği yeterince tanımıyoruz” diye konuştu.

Bilim insanları mikrobiyolojik canlıları tasniflemek için ’454 tag sequencing’ adı verilen bir teknik kullanıldı.
Kaynak: Ntvmsnbc 1 Ağustos 2006

 
Süper Teyze 135
Öğretmen Nazlı’yı sözlüye kaldırdı. Nazlı süslü püslü tatlı bir kızdı ama derslerde pek iyi sayılmazdı. Tahtaya kalkınca da gözlerini kırpıştırarak : - Sorunuzu bekliyorum öğretmenim ! dedi.  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.