Gaziantep Hayvanat Bahçesi, AB’ye aday
 

Fıstığı, baklavası ve sanayisiyle ünü Türkiye’yi aşan, AB’ye hazır kent ünvanı alan Gaziantep hayvanat bahçesiyle de dikkat çekiyor. 1000 dönümlük dev arazide 250 hayvan türü var
Soyları Afrika’nın balta girmemiş ormanlarına, Amazon Nehri’nin sığ sularına, İsrail’e, Hindistan’a, Avustralya’ya dayanan sevimli canlılar, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ndeki yaşamlarını da sevdi. Önceleri yabancılık çektiler, ancak gördükleri sevgi ve ilgi karşısında artık çok huzurlu ve mutlular. Görenlerin hayran kaldığı, 250 hayvan türünün yer aldığı, Türkiye’nin ve dünyanın sayılı hayvanat bahçeleri arasına giren Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 19 Mayıs 2001 yılında hizmete açıldı.

1000 dönüm arazi üzerine kurulan, sadece Gaziantep’e değil, tüm bölgeye hizmet eden Hayvanat Bahçesi’nde 96 kuş türü (500’ün üzerinde), papağan, turna, flamingo çeşitleri, 3 aslan, 2 kaplan, 2 leopar, 1 jaguar, 2 puma, 3 kurt, 1 ayı, karaca, lama, yaban koyunu, yaban keçisi, yaban geyiği, 33 ceylan, 1 zürafa, 3 zebra, 3 deve, 11 at, (Midilli, Arap, Haflinger) 20 yılan (engerek, boğa, piton ve anakonda, su yılanları, igoana, varan) 6 timsah, 2 şempanze, 7 maymun, 8 örümcek maymun, 3 kızıl maymun, 2 makak maymunu, 1 mandril, 11 mermozet maymun. 3 deve, 4 kanguru, aslan, kaplan ve Tibet Öküzüne kadar her çeşit hayvanı görmeniz mümkün. 4 bin adet hayvanın yer aldığı hayvanat bahçesini ziyarete gelenler, fayton ve tren turları ile bir başka güzellik daha yaşıyorlar. Haftada 14-15 bin kişinin ziyaret ettiği, hayvanat bahçesine girişler de oldukça ucuz.

Öğrencilerin 750 bin, siviller 1 milyon 500 bin lira ödeyerek hayvanat bahçesine girebiliyor. Dünyanın en büyük iki akvaryumundan biri olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi Akvaryumu’nda da 2 binin üzerinde balık bulunuyor. 74 türün yer aldığı akvaryumda en fazla ilgiyi ise tatlı suda yaşayan Arap Haima çekiyor. Su içerisinde en fazla büyüyen balık türü olan Arap Haima, 2001 yılında Amazon Nehri’nden Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne geldiğinde 30 santimdi ve 1 yaşında bile değildi. Şu anda 1.5 metre boyunda. 3 metreye kadar büyüyebiliyor ve ağırlığı 1 tonu buluyor.

İLGİNÇ HİKAYELER
Hayvanat Bahçesi Basın Yayın Müdürü Veteriner Özgül Yazıcı Hayvanat Bahçesi’nin kuruluşundan bu yana görev yapıyor. Her gün mutlaka hayvanları ziyaret eden ve onlarla tek tek ilgilenen Yazıcı, ilginç hikayeler anlatıyor: "Amazon papağanımız var. Anavatanı Afrika. İsmi Fadıl. Söylediği tek kelime "Merhaba Başkan". Bu kelimeyi biz alıştırmıştık. Celal Doğan hayvanat bahçesine her gelişinde mutlaka papağanın yanına uğrar ve onun ’Merhaba başkan’ demesinden oldukça mutlu olurdu. Celal Doğan’ın gidişinin ardından papağanımız öksüz kaldı. Artık yeni başkanının kendisini ziyaret etmesini bekliyor" diyor. Hayvanat Bahçesi’nin sevimli hayvanlarından zürafa Şakir 3 yaşında.

Ankara Hayvanat Bahçesi’nden gelen Şakir’e uzun süredir eş aranıyor. Yalnızlık çeken Şakir’in yanına 2 tane lama (Eylül ve Timur) konuldu, kısa zamanda arkadaş oldular. Zürafanın bir tekmesi Aslan’ı öldürebilecek güçte olmasına rağmen lamalarla olan arkadaşlıkları çok ilginç. Şakir’in yalnızlığı İsrail’de baş gösteren şap hastalığı nedeniyle bitmedi. Ancak anlaşması yapıldı, Şakir’in eşi yakında gelecek.
Kaynak: Sabah 23 Mayıs 2004

 
Süper Teyze 478
Ender’in dayısı kötü bir iş kazası geçirmişti. Maalesef bacakları bir silindirin altında kalmıştı ve uzun süre hastahanede yatmak zorundaydı. Ender ve annesi dayısını hastahanede ziyarete   devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.