Plüton ’cüce’ oldu gezegenler 8’e indi
 

Çek Cumhuriyeti’nde bir araya gelen bilim adamları, uzun tartışmaların ardından Plüton’un "gezegen" statüsünden çıkarılmasına karar verdi. Böylece Güneş Sistemi’ndeki gezegen sayısı 8’e indi. Plüton için "cüce gezegen" tanımı getirildi.

PRAG’da 14 Ağustos’ta toplanan bilim adamları, Güneş Sistemi’nin dokuzuncu gezegeni Plüton hakkında son kararı verdi: "Plüton artık gezegen olarak tanımlanamaz..."

Uluslararası Astronomi Birliği’nin toplantısına katılan saygın bilim adamları, uzun tartışmaların ardından "gezegen" tanımının ne olduğu üzerine anlaşmaya vardı. Yeni tanıma göre kendine ait net bir yörüngesi olmayan Plüton, artık gezegen olarak kabul edilmeyecek. Plüton’un yörüngesi, Neptün’le belirgin biçimde kesişiyor.

1930’da keşfedilen Plüton’un gezegen sıfatının geri alınmasıyla Güneş Sistemi’ndeki gezegen sayısı 8’e düştü. Güneş Sistemi’ndeki gezegenler artık şöyle sıralanıyor: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.

Eğer Plüton, gezegen olarak kabul edilseydi, Güneş Sistemi’nin dışındaki "Kuiper Kuşağı"nda yer alan ve Plüton’dan daha büyük bazı gök cisimleri de gezegen statüsüne alınacaktı. Böylece gezgen sayısı 12 olacaktı.

Bilim adamlarının yeni "gezegen" ve "cüce gezegen" kavramları şöyle:

YENİ GEZEGEN TANIMI

Kendi çekim kuvvetinin etkisiyle yuvarlaktır.

Güneş’in etrafında döner.

Yörüngesi diğer gök cisimlerinden arınmıştır.

CÜCE GEZEGEN TANIMI

Kendi çekim kuvvetinin etkisiyle yuvarlaktır.

Güneş’in etrafında döner.

Yörüngesi diğer gök cisimlerinden arınmamıştır.

Uydu değildir.
Kaynak: Hürriyet 25 Ağustos 2006

 
Süper Teyze 132
Babası cumartesi günü arkadaşlarıyla birlikte golf oynamaya giderken, küçük kızı Denizi de yanında götürmüştü. Oyun başlamadan önce  sevgili kızına minik bir gösteri yapmak istedi. Defalarca at devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.