Şempanze de insan gibi bilgiyi çocuğa aktarıyor
 

Bilim adamları, şempanzelerin insanlar gibi, değerli bilgileri çocukları vasıtasıyla gelecek nesillere aktarabildiklerini keşfettiler. İçinde yiyecek olan bir kutuyu açmayı öğrenen bir şempanze, daha sonra bunu diğerine öğretiyor, diğeri de bir başkasına.

İskoçya’daki St. Andrews Üniversitesi araştırmacıları, şempanzelere çocukların oynadıkları "Çin fısıltısı" isimli oyuncak kutuyu verdiler. Kutunun içinde bulunan yiyeceği almak isteyen şempanzeye kutuyu açmak için kullanılan iki teknikten birisi gösterildi. Bu teknikle kutuyu açmayı başaran şempanze, bu bilgisini diğer bir şempanzeye öğretti. Diğer şempanze de aynı bilgiyi bir başka şempanzeye öğretti. Yapılan gözlemlerde kutuyu açma tekniğinin şempanzeden şempanzeye tam ve doğru olarak altıncı şempanzeye kadar aktarıldığı tespit edildi. Deneyde ayrıca şempanzelerin kutuyu açarken bizzat kendilerinin kullandığı aletleri ve denedikleri yolları da gösterdikleri tespit edildi.

Araştırmacılardan doktor Victorie Horner, yaptıkları deney sayesinde insanlar haricinde başka canlıların da bilgilerinin nesillerden nesillere aktardığını bulduklarını ifade etti. Horner, "Şempanzelerin hepsi kutuyu açmak için aynı tekniği kullandı" diye konuştu. Horner, deneyden elde edilen verilerin insanlar ve şempanzeler arasındaki çok büyük bir benzerliği ortaya koyduğunu da sözlerine ekledi. Araştırma, "National Academy of Sciences" dergisinde yayımlandı. St. Andrews Üniversitesi’nde yapılan bir başka araştırmada ise şempanzelerin gelecekle ilgili planlar yaptığı ve maymunların da insanlar gibi "pazarlık yapma" kabiliyetlerinin olduğu tespit edildi.
Kaynak:Hürriyet 31 Ağustos 2006

 
Süper Teyze 316
Çiftçinin küçük oğlu Hasan, koşarak bahçede çalışan babasının yanına geldi ve : - Babacığım, sana bir şey sorabilir miyim ? dedi. - Elbette oğlum, dedi adam çalışmaya devam ederek. Sor bakalım devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.