Garip gezegen düşündürüyor
 

Güneş Sistemi dışında yeni keşfedilen garip bir gezegen, geçtiğimiz ay gezegen tanımlamasını yeniden gözden geçiren astronomların kafasını karıştırıyor. 450 ışık yılı ötede bulunan bir takımyıldızına dahil olan gezegen, devasa bir boyuta sahip olmasına rağmen alışılmadık derecede düşük bir kütleye sahip.

Geçtiğimiz ay gezegen tanımlamasını yeniden gözden geçirerek Plüton’un unvanını elinden alan astronomlar, yeni keşfedilen bir gezegenin garip yapısından dolayı şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Dünya’dan 450 ışık yılı uzaklıkta bulunan Lacerta takımyıldızındaki HAT-P-1 olarak çağrılan gezegen, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’den neredeyse bir buçuk kat daha büyük olmasına rağmen Jüpiter’in sadece yarısı kadar bir kütleye sahip.

Gezegenlerin yapısını hesaplamak için kullanılan geleneksel matematiksel denklemler HAT-P-1 için uygulanamıyor. Gezegenin nasıl oluştuğu astronomlar arasında tam bir muamma olarak tanımlanıyor. Gezegeni gözlemleyenlerden birisi olan Gaspar Bakos, astronomların şaşkınlıklarını, “Eğer bu gezegeni içine alacak kadar büyük bir küvet olsaydı, bu gezegen suyun üzerinde kalırdı.” şeklinde dile getiriyorlar.

Güneş Sistemi dışında keşfedilen 200’den fazla gezegenden biri olan “şişkin” HAT-P-1, sahip olduğu büyüklükle bilinen tüm gezegenler arasında dikkatleri çekiyor. Şu ana kadar Güneş Sistemi dışında keşfedileni pek çok gezegen gibi etrafında döndüğü yıldıza oldukça yakın olan HAT-P-1, yıldız etrafındaki tam dönüşünü sadece 4.5 Dünya gününde tamamlıyor.

HAT-P-1, şu anki teknolojiyle görüntülenemeyecek kadar uzakta bulunuyor. Fakat bilim adamları, gezegenin varlığını etrafında döndüğü yıldızın önünden geçerken bıraktığı gölgeden anlıyorlar.
Kaynak: Hürriyet 18 Eylül 2006

 
Süper Teyze 431
Cemil’in babası okuldaki veli görüşmesinden son derece mutsuz dönmüştü. Oğlunu bir köşeye çekerek konuşmaya başladı : - Bak cemil., bu gün öğretmeninle uzun uzun konuştum. Bana notların konusunda ç devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.