Plüton’u kızdıran göktaşı: Eris
 

Güneş Sistemi’nde 10’uncu gezegen tartışmalarını alevlendirip Plüton’un gezegenlikten düşmesine vesile olan buzdan göktaşı 2003UB313’e yeni adı Eris olarak belirlendi.

California Institute of Technology astoronomu Michael Brown’un 2003 yılında Kuiper Kuşağı’nda keşfettiği 2003UB313 artık Eris olarak anılacak. Eris, Antik Yunan’da koas ve karışıklık tanrısının adı. Plüton’un gezegenliğini düşüren Uluslararası Astronomi Birliği, Eris’i de gezegen saymıyor. Plüton’dan esinlenilerek oluşturulan buzdan cüce gezegenler sınıfının bir üyesi olan Eris, 110 kilometre çapında, Güneş’tan tam 14 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor. Güneş Sistemi’nin bilinen en uzak üyesi Eris, Kuiper Kuşağı’ndaki üçüncü en parlak göktaşı.

Eris, keşfedildiğinden bu yana 10’uncu gezegen tartışmalarının merkezindeydi. Bir dönem Xena olarak adlandırılmasına karşın, astronomlar popüler televizyon kültüründen kaynaklandığı için bu adı kabullenmemişti. Astronomlar o zamanki adıyla 2003UB313’ün (Eris) Plüton’dan daha büyük olduğu için 10’uncu gezegen olması gerektiğini savunurken, bir grup astronom da Plüton’un dahi başlı başına bir gezegen olmadığını savunmuştu.
Kaynak:Ntvmsnbc 18 Eylül 2006

 
Süper Teyze 404
Saçmasapan şakalarıyla tanınan Sarper, arkadaşı Cem’e sordu : - Sence bir gorille bir ütü arasında ne fark vardır  ? - Neymiş ? diye sordu Cem bir süre düşündükten sonra. Sarper hemen atıldı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.