Ağır okul çantalarına dikkat
 

Ağır okul çantalarının gelişme çağındaki çocukların fiziksel gelişimini olumsuz etkileyebileceği bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baktır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, omurgaları henüz gelişme döneminde olan çocukların, ağır yük taşımalarının vücut yapılarını olumsuz etkilediğini belirtti.

İnsan vücudunun temel aksını oluşturan bel omurgasının 33 omur kemiğinden oluştuğunu, gelişme çağındaki çocuklarda bu kemiklerin esnek yapıda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Baktır, çocukların taşıdıkları sırt çantalarının ağır olmasının bu esnek ve kıkırdak yapıdaki kemiklerin yapısını bozabileceğine dikkati çekti.
Çocukların kemiklerinin henüz yeterli sertliğe ulaşmadığı için dış etkilerle birlikte daha kolay zarar görebileceğini vurgulayan Baktır, şu bilgileri verdi:

“Okul çağındaki çocukların omurgalarının elastikiyeti çok fazla ve sırt adalelerinin taşıma gücü yetersizdir. Omurganın düz pozisyonda durmasını engelleyen ağır sırt çantası, büyüme kıkırdaklarının zedelenmesine ve dolayısıyla kamburluğa neden olabilir. Ayrıca omurganın gelişimindeki yetersizlik çeşitli vücut bozukluklarına yol açabilir. Bu tür rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için ağır sırt çantalarından kaçınılmalı ve çocukların evde bel adalesini kuvvetlendirici egzersizler yapması sağlanmalıdır.”

Sırt çantalarının 5-7 kilogramdan ağır olmaması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ali Baktır, omurganın esnekliğinin kızlarda 13-14, erkeklerde 15-16 yaşlarına kadar devam ettiğini, bunun için bu yaşlara kadar omurganın zedelenmemesine dikkat edilmesi ve okul çantalarının gerektiğinden fazla ağır olmamasının sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Hürriyet 21 Eylül 2006

 
Süper Teyze 8
Teneffüste bütün çocuklar bahçeye çıkmıştı. Eray bir köşede oldukça sıkıntılı dikiliyor, bir ayağının üzerinde duruyor, sonra ayak değiştirerek duruşunu sürdürüyordu. Ayşegül yanına yaklaşıp sordu : devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.