Uzay yuvarlak değil, eliptik
 

Bilim insanları, tüm uzaya yayılan manyetik alanlardan dolayı evrenini şeklinin sanıldığı gibi küre yerine, eliptik olduğunu vurguluyor.

NASA’nın uzaydaki Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) adlı uydusundan gelen verilere dayanarak yapılan ölçümlerde, evrenin şekliyle ilgili yeni bir paradigma meydana geliyor. WMAP uydusu gökyüzünü tarayarak evrenin başlangıcı Big Bang’ten geride kalan ısı kalıntılarını ölçüyor. Big Bang’ten arta kalan ısı halen mikrodalga boyunda saptanabiliyor.

WMAP uydusundan gelen veriler şimdiye dek uzayla ilgili birçok teoremin oluşmasını sağladı. Bunlar arasında, örneğin, evrinin yaşının 13.7 milyar yıl olduğu, ilk atomun Big Bang’ten 380.000 yıl sonra oluştuğu ve evreni oluşturan yapıtaşları, bilinen madde, kara madde ve kara enerjinin paylarının sırasıyla yüzde 5, 25 ve 70 olduğunu ortaya çıkardı.

YÜZDE 1 ORANINDA ELİPTİK
İtalya’nın Ferrara Üniversitesi’den Leonardo Campanelli ve Bari Üniversitesi’nden Paolo Cea ve Luigi Tedesco, bu uydudan gelen veriler ışığında evrenin eliptik olduğunu öne sürüyor. Campanelli, evrenin yaklaşık yüzde 1 oranında eliptik bir yapısı olduğunu düşünüyor. Manyetik alanların evrendeki uzay-zamanı büktüğü düşünülüyor.

Araştırmacılar, Big Bang’ten sonra atomların ilk oluştuğu sırada, evrenin eliptik şekilde genişlediğini öne sürüyor. Eliptik genişleme teorisi, bugün kozmik mikrodalga şiddetindeki bazı garipliklerin açıklanmasını kolaylaştırıyor. Eliptik bir uzayda, bazı noktalar birbirlerine karşı daha uzakta olabiliyor, bu da onların ışıklarının daha sönük gözükmesine neden oluyor.
Kaynak: Ntvmsnbc 10 Ekim 2006

 
Süper Teyze 281
Can ve Gökçen sohbet ediyorlardı. - Sen kaç kilosun ? diye sordu meraklı Can. Minik Gökçen bilgiç bilgiç cevap verdi : -Gözlüklerimle birlikte 48 kiloyum. - Bu ne biçim cevap ? dedi Can. devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.