Bozayılarla barış projesi
 

Doğa Derneği, Dünya Hayvanları Koruma Derneği’nin desteği ile başta bal-kovan kavgası olmak üzere, ayılarla insanlar arasındaki kavgayı sona erdirmek için "Bozayı Projesi" geliştirdi. Doğu Karadeniz’de uygulamaya geçirilen proje ile ayılar tanıtılacak, meyve bahçeleri ile karpuz tarlalarına girmelerini önlemenin yolları aranacak.

ÇEŞİTLİ kültürlere göre ayılar, orman ruhunun sembolüdür, dönüşüme uğramış insanlardır ve insanlar gibi sohbet ederler. Ama aynı zamanda, özellikle yerleşim yerleri yakınlarında insan-doğa çatışmasının da en önemli unsurlarından biridir ayılar. Hele bir de açsalar, yakınlarda kovanlar varsa; içgüdülerinin bu en zayıf yönüne karşı gelmesi olanaksızdır; kovanlar talan edilecektir ister istemez. Meyve bahçeleri, karpuz tarlaları da... Açlığa kim karşı durabilmiş ki!

Kuşkusuz tüm bunların sonucunda da insanlar ayağa kalkacaklardır; soyu tükenmekte olan hayvanlardan oldukları için, avlanmaları, zarar verilmesi ağır yaptırım gerektirdiği için. Ve şöyle diyeceklerdir kırsalda yaşayanlar ister istemez:

"Devlet ayılarına sahip çıksın!"

İyi de nasıl?

ARICILAR DA ÇALIŞACAK

Bu sorunun yanıtını Doğa Derneği bulmaya çalışıyor. Dünya Hayvanları Koruma Derneği (World Society for the Protection of Animals - WSPA) desteği ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ayı-insan çatışmasının çözümlemek için başlattığı "Bozayı Projesi"yle... Proje kapsamında Türkiye’de bozayılarla ilgili sorunların nasıl azaltılabileceği araştırılacak ve çözüm yolları ortaya konacak. Projeye, ayıların aç kaldıkları için kovanlarına sık sık saldırdığı Rize’nin İkizdere ve Artvin’in Yusufeli ilçelerinde arıcılar da katkı verecek.

AMAÇ UYUM İÇİNDE YAŞAM

Memeli Araştırmaları Koordinatörü Özgür Emre Can, şöyle diyor: "Doğa Derneği, Dünya Hayvanları Koruma Derneği ortaklığıyla başlattığı bu projeyle Türkiye’deki en önemli insan doğa çatışmalarından birini çözmeyi hedefliyor. Bozayıların ve insanın yeniden uyum içinde yaşaması insan ve doğanın birlikte yaşamaya devam edebileceğinin kanıtı olacak."

Çocuklara tanıtılacak

DOĞA Derneği, proje kapsamında aynı zamanda çocuklara bozayıları tanıtmak amacıyla eğitim çalışmaları yapmaya da başladı. Çocuklara oyun ve film gösterimleriyle bozayılar tanıtılıyor. Türü korumaya yönelik bilgiler içeren poster ve broşürler dağıtılıyor.
Kaynak:Hürriyet 31 Ekim 2006

 
Süper Teyze 214
Selen, sabah uyandığından beri okula gitmemek için binlerce neden öne sürdü : Önce karnının ağrıdığını söyledi.Sonra bir önceki gün beden eğitimi dersinde bacağına kramp girdiğini, bu yüzden rahat y devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.