Asırlık oyunlarımız kayboldu
 

Yüzlerce yıllık tarihe sahip çelik-çomak, uzun eşek, topaç, aşık ve harmanbiç gibi oyunların, betonlaşmanın artması ve teknolojinin gelişmesi gibi etkenler yüzünden çocuklar arasındaki yeri unutuldu.

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nden emekli Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, çocukların ruhsal ve sosyal gelişiminde büyük bir öneme sahip olan çocuk oyunlarının, yaygınlaşan internet ve bilgisayar kullanımı ile artık tek tek unutulmaya başladığını belirtti.

Yaklaşık 20 yıl öncesine kadar çocukların, sokak aralarında ve evlerinin bahçelerinde uzun eşek, çelik-çomak, topaç, bilye, harmanbiç, yağ satarım bal satarım, aç kapıyı bezirgan başı ve aşık gibi oyunları oynadıklarını ifade eden Sakaoğlu, “Kökleri asırlar öncesine dayanan uzun eşek, çelik çomak gibi eski oyunlar, çocuklardaki üretkenlik kadar onlar arasındaki arkadaşlığı geliştiriyor, birlik, beraberlik, kazanma arzusu gibi duyguların gelişmesini sağlıyordu. Ancak maalesef bu oyunların hepsi unutuldu” dedi.

Sakaoğlu, çamurdan küçük evlerin yapıldığı harmanbiç oyununda çocukların üretkenliği, grupların oluşturulduğu çelik-çomak da ise arkadaşlık duygularının geliştiğini kaydetti.
Kaynak:Ntvmsnbc 20 Kasım 2006

 
Süper Teyze 125
Gösteriden sonra seyircilerden biri sirk yöneticisinin yanına gitti,çok heyecanlıydı : - Tebrikler beyefendi !  Harika bir gösteriydi ! - Teşekkür ederiz hanımefendi, dedi yönetici. -  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.