Yeni doğan Afrikalılara bir şans
 

Afrika kıtasında, kolaylıkla önlenebilir nedenlerden dolayı yılda 1.16 milyon yeni doğmuş bebek, bir aylık olmadan ölüyor.

Güney Afrika’da yayımlanan “Yeni doğan Afrikalılara bir şans” adlı raporda, kıtada yılda toplam 1.16 milyon yeni doğmuş bebeğin ilk 28 gün içinde, bunların yaklaşık 500 binininse doğduğu gün öldüğü belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü ve Save the Children gibi dokuz uluslararası örgüt ve 60 uzmandan oluşan bir ekibin derlediği analiz ve verileri içeren raporun hazırlayıcılarından Dr. Joy Lawn, “bu rakamın çok büyük olduğunu” söyleyerek, “Yaşamın ilk günleri en riskli olan dönemdir” dedi.

Lawn, 3 milyon çocuğunsa 5 yaşına gelmeden öldüğünü, hamileyken hayatlarını kaybeden kadın sayısının da 250 bin olduğunu vurguladı.

Tetanoza karşı aşı, sıtmayı önleyici tedbirler, doğum için en iyi hijyen şartlarının sağlanması ve emzirmeye destek verilmesiyle yaklaşık 800 bin yeni doğan bebeğin hayatının kurtarılacağı belirtildi.

Dr. Lawn, bu önemli hizmetlerin kadınların yüzde 90’ına ulaşması durumunda, ölümlerin yüzde 67 oranında önlenebileceğini kaydetti.
Kaynak: Ntvmsnbc 22 Kasım 2006

 
Süper Teyze 54
Türkçe dersinde öğretmen sınıfa sordu : - Konuştuğumuz dile neden ‘ana dil’ deriz çocuklar ? Pelin hemen parmak kaldırdı : - Babalar daha az konuşurlar da onun için öğretmenim !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.