Denizlerin en korkunç canlısı köpekbalığının atasını yiyordu
 

ABD’li bilim adam-ları, günümüzden 415-360 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen "Dunkleosteus terreli" adlı dev balığın yeryüzünde yaşamış en yırtıcı canlılardan biri olduğunu açıkladı.

CHICAGO Üniversitesi’nden Philip Anderson’la Chicago Doğal Tarih Müzesi’nden Mark Westneat’ın gerçekleştirdiği ve Britanya Kraliyet Cemiyeti’nin "Biology Letters" adlı dergisinde salı günü yayımlanan araştırmaya göre, "Dunkleosteus terreli" adlı dev balık, milyonlarca yıl önce denizlerin mutlak hakimiydi.

Vücudu zırh gibi kalın plakalarla kaplı "placoderm" denilen balıklardan biri olan Dunkleosteus’un çenesinde iki çok büyük diş bulunuyordu. 10 metre boyunda ve yaklaşık 4 ton ağırlığında olan Dunkleosteus, gayet gelişmiş eklemleri ve kas sistemi sayesinde çenesini saniyenin 50’de biri hızla açıp kapatabiliyor ve keskin dişleriyle denizlerdeki diğer canlılara hayat hakkı tanımıyordu.

Hazırladıkları bilgisayar simülasyonuyla Dunkleosteus’un çene hareketlerini yeniden canladıran Anderson ve Westneat, dev balığın bir ısırmasında 5 ton basınç uyguladığını tespit etti. Araştırmayı yapan iki bilimadamı, ilk dinozorların ortaya çıkışından yaklaşık 175 milyon yıl önce yaşayan Dunkleosteus’un şimdiki köpekbalıklarının atalarını da yediğini, ancak Dunkleosteus’un henüz bilinmeyen sebeplerden ötürü ortadan kalkmasından sonra denizlerde köpekbalığı türlerinin artmaya başladığını belirtti.
Kaynak: Hürriyet 30 Kasım 2006

 
Süper Teyze 3
Tolga okuldan eve gelince annesi sordu : -Bu gün okulda neler yaptın tatlım ? Tolga yorgundu,isteksizce cevap verdi : -Türkçe ! -Başka ? -Matematik ! -Başka ? -Beden eğitimi !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.