Nasa artık emin Mars’ta su var
 

Mars’ta 1999’da çekilmiş bir krater fotoğrafını, 2005’te çekilenlerle karşılaştıran NASA yeni dere ve buz tabakasının oluştuğunu açıkladı.

AMERİKAN Uzay ve Havacılık Ajansı’nın (NASA), Mars’tan gelen ve dün ilk kez açıklanan fotoğraflar üzerinde yaptığı incelemeler, Kızıl Gezegen’de günümüzde de sıvı halde su bulunduğunu gösterdi. İlk olarak 1999 yılında Mars Global Surveyor uzay aracının çektiği ve 2004-2005 yıllarında da Orbiter tarafından alınan yüksek kaliteli yüzey fotoğraflarında ’onbinlerce yıl önce kurumuş olduğu sanılan dere yatakları’ tespit edildiği bildirilmişti. Dünyayla iletişimi 2 Kasım’da kesilen Global Surveyor’dan gelen son fotoğrafları inceleyen NASA Mars Keşif Programı lideri Michael Malin ise dün yaptığı açıklamada, özellikle iki fotoğrafın dikkat çektiğini vurguladı ve "Bunlar, Mars yüzeyinde bugün de akarsular bulunduğuna dair en güçlü deliller" dedi. Yeni fotoğrafları 7 yıl önce gelen resimlerle karşılaştıran uzmanlar, göktaşlarının çarpmasıyla oluşan 20 yeni kraterin duvarlarından su sızdığını ve bu suyun dereler oluşturduğunu tespit etti.

Dün açıklanan fotoğraflarda, Mars yüzeyindeki kraterde iki yeni kuru dereyatağı görülüyor. Bilimadamlarına göre, bir göktaşı çarpması sonucu yer altından fışkırdığı sanılan su, birkaç yüz metrelik bir dere oluşturup krater duvarlarından aşağı aktıktan ve bir miktar alüvyon taşıdıktan sonra donmuş. Resimde görülen beyaz bölgenin ise yoğun bir buz kütlesi olabileceği düşünülüyor. Dondurucu soğukta kuruyan dere yatağında hálá çamur ve tuz bulunabileceği de sanılıyor.
Kaynak: Hürriyet 7 Aralık 2006

 
Süper Teyze 429
Annesi  Gamzeye doğumgününde bir fotoğraf makinesi hediye etmişti. Çok mutlu olan Gamze önce kardeşinin fotoğrafını çekmek istedi ve sordu : - Fotoğrafını çekmemi ister misin Volkan ? - Evet  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.