Sıcak kışın sırrı çözüldü
 

Türkiye’de sıcaklığın ocak ayında mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin nedeni belli oldu. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayhan, Atlas Okyanusu’ndaki sıcak su akıntısı Gulf Stream üzerinde bulunan hava kütlesinin, buradan aldığı sıcaklığı Batı Avrupa’ya, hatta Rusya’nın kuzey kısımlarına taşıdığını, hava sıcaklıklarının da bu yüzden arttığını açıkladı.

Hava kütlelerinin, üzerinden geçtikleri zeminin karakterini yansıttığını söyleyen Kayhan, "Hava kütlesi, üzerinden geçtiği zeminin nemli olması halinde nemli, kuruysa kuru olur. Bu meteorolojik bir hadisedir. Yani hava kütlesi karakteristiğini aldığı zeminin özelliğini gittiği yerlere taşır" dedi.

Kayhan, şu anda okyanus üzerindeki hava kütlesinin Gulf Stream sıcak su akıntısının üzerinde olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Hava kütlesi buradan aldığı sıcaklığı Batı Avrupa’ya, hatta Rusya’nın kuzey kısımlarına kadar taşıyor. Şu anda ocak ayında sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde hissetmemizin nedeni bu. Dünyadaki iklim şekillerini belirleyen en önemli faktör de okyanus yüzey sıcaklıklarıdır."
Kaynak: İnternet Haber 26 Ocak 2006

 
Süper Teyze 55
Kimya dersinde, öğretmen sınıfa sorar : - Söyleyin bakalım, gümüşü açık havada bıraktığımız zaman ne olur ? Alican anında parmak kaldırır ve yapıştırır cevabı : - Çalınır öğretmenim !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.