’Bırak Dağınık Kalsın’ Geni
 

Bir türlü şekil veremediğiniz saçlara sahipseniz sorumlusu büyükbabanız olabilir. Yeni bulunan ’frizzle 6’ adlı gen, saç ve tüylerin düzensiz biçimde çıkmasına yol açıyormuş.

Saç hayatınız karışıksa ailenizi suçlayın. Bilim, bir türlü şekle girmeyen inatçı saçların sebebinin tek bir gen olduğunu ortaya çıkardı. Kobaylar üzerinde araştırmalar yapan John Hopkins Tıp Okulu araştırmacılarından Jeremy Nathans, tüylerin çıkış düzeninden sorumlu bir gen keşfetti. ’frizzle 6’ adı verilen genin eksikliği durumunda, tüylerin baş ve bacakların arkası ile göğüs gibi uzuvlarda tuhaf bir düzende çıktığı anlaşıldı. Bu gene sahip olmamak jöle ya da saç spreyiyle bile yatışmayan ya da tuhaf horizontal şekilde saç tutamlarına sahip olmakla sonuçlanabiliyor. Nathans, "Ancak bu gen bazı günler yataktan gün boyunca düzelmeyen saçlarla kalkmanın sorumlusu değil. Bunlar hayatı ilginç hale getiren farklılıklar. Hepimiz birbirimizden farklıyız" diye konuştu.

Sineklerde de var!
Frizzle geninin ilk olarak meyve sineklerinde tespit edildiği açıklandı. Meyve sineklerinde bu gen kanatlardaki tüyleri kontrol ediyor. Çoğu sinekte bu tüyler belirli bir düzende uzuyor ancak bu gene sahip olmayan sineklerde tüylerin her biri bir başka yöne bakıyor. Bu düzensiz tüyler mikroskop altında normal görünüyor. Ancak tüylerin çıkış sistemi henüz embriyo aşamasında bu genin devreye girip girmemesiyle belirleniyor. Bu sistem dışarıdan bakıldığında anlaşılabiliyor ancak aslında görünmeyen diğer gen etkileşimleri de görüntüyü etkiliyor. Örneğin Frizzled 3 adı verilen gen, tüylerdeki sinir uçlarının birbiriyle nasıl bağlantı kuracağını etkileyerek saç modelinin oluşmasında rol oynuyor.
ABD’li doktor Jeremy Nathans ayrıca geçen yıl yapılan bir araştırmada, kişinin saç düzeniyle, sağ ya da sol elini kullanıyor olması arasında bir bağ bulunduğunun ortaya çıkarıldığını ve her iki durumda da aynı genetik faktörlerin rol oynuyor olabileceğini söyledi.
Kaynak: Radikal 26 Mayıs 2004

 
Süper Teyze 268
Şakalarıyla tanınan öğretmen, sınıfa girer girmez müjdeyi verdi : - Bu gün bilgisayarla hesap yapacağız çocuklar ! Öğrenciler bu habere hem şaşırmış hem de sevinmişlerdi. Öğretmen de neşeliydi devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.